Skip to main content
Nyheter

Handalas besök i Göteborg 05/05

By 5 maj, 2024No Comments

Programmet vid kajen i Göteborg fortsatte under söndagen. En demonstration för Palestina som tågat genom staden följde med ner till Operan där Handala och Ship to Gaza väntade på dem. Klockan 14:00 inledde kapten Jens Marklund dagen med ett tal om Ship to Gaza och Freedom Flotilla Coalition. Han pratade om FN listorna på förbjudna varor att föra in i Gaza och hur restriktionerna försvårar för civilbefolkningen i Gaza. Han pratade om sina personliga erfarenheter med Ship to Gaza och alla försök av under åren på att stoppa våra aktioner men nämnde också hur det pågående folkmordet har fått till och med Israels starkaste understödjare att prata om ett permanent eldupphör.

Palestinian Vision Society ifrån Borås tog sedan över och bjöd in talare från olika grupper och bjöd på ett program med musik och konst. De hade mig sig en hälsningsbok som offentligheten fick skriva en hälsning i och en karta över världen där folk fick måla i varifrån de kom. Både hälsningsboken och kartan kommer Handala att ta med sig och under dess färd kommer fler att fylla i och skicka hälsningar.

 

World Music Culture Club med David Bäck, Luciana Sousa, Henrik Wartel och Marianne Holmboe uppträdde med rytmer från hela världen i en rörande och svängig spelning med båten i bakgrunden. De bjöd på spelningar i två omgångar och bjöd in publiken att sjunga tillsa mmans med de på arabiska, engelska, svenska och portugisiska.

 

Den mest rörande punkten på dagen var ett läkarsamtal med tre palestinska läkare som har arbetat i Gaza. Dr Maher Abbas barnläkare, Dr Ziad Yanes psykiatriker och Dr Nael Kiswani berättade om vårdsituationen på Gaza och omöjligheten att genomföra sitt arbete som vårdarbetare. Läkarna pratade om hur Gazas oskyldiga befolkning straffats så grovt och hur endast två av 12 sjukhus på Gazaremsan fungerar på riktigt.

 

Kristian ifrån nätverket Allt åt Alla fortsatte sedan och talade om hur den palestinska kampen är ett hopp för rättvisan i världen. Han önskade Handala all lycka i sin färd och tackade Ship to Gaza för sin outtröttliga kamp.

 

Journalisten Gert Gelotte talade som avslutande talare om den hemska situationen i Gaza och det fruktansvärda förtryck palestinierna lider av. Han pratade om hur litet ett barn är, jämfört med en israelisk stridsvagn och hur barnen i Gaza har tvingats växa upp mycket snabbare än barn i andra delar av världen.

För att runda upp dagen och hela Handalas besök i Göteborg var Åsa Gustafsson på plats för att framföra ett instrumentalt stycke som ekade sorg och vrede.

Jea

Jea

Leave a Reply