Skip to main content

2013-2014 – Gazas Ark

Gazas Ark är ett gemensamt initiativ mellan palestinier i Gaza och internationella grupper och är en del av Freedom Flotilla Coalition (FFC) – vilket Ship to Gaza Sverige är en del av – ett världsomfattande gräsrotsolidaritetsnätverk som bildades efter försöket att bryta blockaden av Gaza från utlandet genom en frihetsflotilla till Gazaremsan 2010. Den här gången, med Gazas Ark. Konceptet är ny: att försöka bryta blockaden inifrån och skapa en handelsväg ut ur Gazas hamn.

En 25 meter fiskebåt som byggdes om till en exportbåt av palestinier och internationella volontärer. Båten har restaurerades med stöd av organisationer och aktivister. Gazas Ark var mer än ett projekt; det var ett byggande av hopp för palestinska hantverkare, handlare, fiskare och exportörer genom en fredlig handling mot blockaden av palestinierna i Gazaremsan.

Gazas Ark hade rekonstruerades i Gaza av palestinska händer och expertis, med internationellt bistånd. Gazas ark har hjälpt till att återuppliva den minskande skeppsbyggnadsindustrin i Gaza och för att säkerställa överföringen av denna försvinnande expertis (en annan effekt av blockaden) till de yngre generationerna.

Gazas Ark förberedde sig för att ge utbildning till Gazas sjömän i användningen av uppdaterad elektronisk seglingsutrustning och tekniker, som de har förnekats i flera år och som en konsekvens av blockaden.

Även om det på ett mycket begränsat sätt hjälpte vi till att lindra Gazas arbetslöshetskris genom att betala löner till båtbyggarna och ge affärsmöjligheter till handlare, var Gazas Ark inte ett hjälpprojekt. Det var en fredlig handling mot blockaden som Israel ensidigt och olagligt inför mot Gaza.

Gazas Ark utmanade blockaden genom att bygga hopp på plats i Gaza. Det bekräftade vårt förtroende för att palestinierna i Gaza kan återuppbygga sin ekonomi genom utgående handel. Även om israelerna kan ha förstört denna båt kommer de inte att förstöra hoppet.

Projektet klarade många svåra utmaningar och hinder som försenade dess planerade segling. Båten var nästan klar att segla från Gaza våren 2014, tills en explosion sprängdes på båten kl. 03.45 den 29 april. Omfattande skador orsakades.

Gaza Arks initiativstagare förblev beslutsamma efter denna attack och fortsatte att arbeta med projektet, reparerade skadorna och bestämde sig för en ny segling september 2014. Båten var klar för sin segling i september när den israeliska offensiven bombade Gaza i början av juli 2014, och dödade mer än två tusen människor, skadade tusentals fler och orsakade massiv förstörelse över Gazaremsan, med skador på boenden, fabriker, sjukhus och annan civil infrastruktur. Klockan 03.45 (Gazatid) den 29 april attackerades Gazas Ark, och en stor explosion skadade båten och orsakade omfattande skador. Arken brändes till ett skelett och sjönk delvis och sitter nu på havsbotten.

– Freedom Flotillas båtar har saboterats tidigare. Denna attack kom när vi nästan var redo att segla. De kan sjunka en båt men de kan inte sjunka en rörelse”, säger Ehab Lotayef, ledamot i styrkommittén.

Charlie Andreasson, svensk aktivist, och medlem i Ship to Gaza Sverige och Freedom Flotilla Coalition, arbetade i Gaza med Gazas Ark, en intervju med honom om processen, återbyggnad av båten och om hoppet för framtiden finns här https://corporatewatch.org/gazas-ark-project-attacked-with-explosives/

Mer information hittar du här:

Gazas Ark i all sin prakt
https://shiptogaza.se/sv/nyhet/gazas-ark-i-all-sin-prakt

Gazas Ark Attacked – Ship to Gaza Sverige
https://shiptogaza.se/en/Pressrelease/gazas-ark-attacked

Media

Charlie från Styrsö tillbaka för att sjösätta Gazas Ark – Veckobladet
http://veckobladetilund.se/artiklar_webb/2013/131213/ark.html

”De kan sänka en båt men inte en rörelse” – FriaTidningen
https://www.fria.nu/artikel/114263

Gaza´s Ark project attacked with explosives – Corporate Watch/News Palestine
https://corporatewatch.org/gazas-ark-project-attacked-with-explosives/

Gazas Ark – Aftonbladet Ledarbloggen
https://bloggar.aftonbladet.se/ledarbloggen/2014/04/har-israel-sprangt-ship-to-gaza/gazasarkattack/

Gaza´s Ark is different – Palestine Chronicle (PC)
https://www.palestinechronicle.com/gazas-ark-is-different/

Gaza`s own ark will export Palestinian goods – MEMO
https://www.middleeastmonitor.com/20140130-gazas-own-ark-will-export-palestinian-goods/

Övrigt

Uttalande från Gaza`s Ark – Ship to Gaza Sverige
https://shiptogaza.se/sv/nyhet/uttalande-fran-gazas-ark

Skriftlig fråga 2013/14:619 av Hans Linde (V)
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/sprangattentat-mot-gazas-ark_H111619

JIPF fördömer attacken mot Gazas Ark
https://jipf.nu/jipf-fordomer-attacken-mot-gazas-ark/

Hjälp till att reparera Gazas Ark efter sabotaget – Veckobladet/Lund
http://veckobladet-lund.blogspot.com/2014/06/hjalp-till-att-reparera-gazas-ark-efter.html

Bildarkiv

https://www.gettyimages.se/fotografier/gaza-ark
https://www.imago-images.com/st/0068038038

Videos

´Gazas Ark`to sail through embargo
https://www.youtube.com/watch?v=NW2QYtwdXvM

Blast aboard Gaza activists `Ark´intended to break siege
https://www.youtube.com/watch?v=bOj3P8F8lKU