Uttalande från Gaza's Ark

Nyhet Skapad 15/7 2014 kl 00:21
 

Med sorg och upprördhet måste vi meddela att Gazas Ark blev totalförstörd genom en fullträff från den israeliska ockupationsmakten kl 2 på natten lokal tid, fredagen den 11 juli. Träffen antände båten och den skadades bortom varje möjlighet till reparation. Med tanke på allt dödande och alla förstörelse som Israel förorsakar, bleknar dock betydelsen av de materiella skadorna.
  
Nu är det uppenbart att Israel medvetet - för andra gången - attackerade Gaza's Ark. Israel är, trots sina bedyranden, inte särskilt oroat över sin säkerhet. Vad man däremot är orolig och rädd för är sådana projekt som vårt, som får Israels grymheter att framstå i öppen dag.
En god nyhet är att ingen dödades eller kom till skada, eftersom vi två dagar tidigare beslutade att ta vakten från båten för att inte riskera dennes liv.
Vi vill tacka alla som bidrog till de upp emot 300 000 dollar som samlades in för Gaza's Ark och försäkrar att era pengar, trots förlusten av båten, inte har blivit bortkastade.
Vi anställde flera palestinier för att göra båten i ordning under ett och ett halvt år och gav jobb till båtbyggare, rörmokare och elektriker. Eftersom arbetslösheten i Gaza är över 40 % är vi glada att vi kunde erbjuda några arbetstillfällen, även om det gällde ett fåtal. Vi har också bidragit till att återuppliva kunskaperna i båtbygge i Gaza och föra kunskaperna vidare till en ny generation hantverkare. Gazas Ark inspirerade och gav ny självkänsla till befolkningen, till dem som arbetade på båten, bidrog till den på något sätt eller allmänt stödde projektet. Det viktigaste var att det sände ett budskap till Israel: Världen står vid Gazabornas sida, och kommer att fortsätta att göra det.

En intensiv diskussion förs nu inom Styrgruppen för Gazas Ark och Freedom Flotilla Coalition om hur vi ska fortsätta. Vi har många idéer, men på en punkt är vi eniga, vi kommer att på ett eller annat sätt fortsätta att utmana den olagliga blockaden av Gaza. Vi ser en särskild symbolik i, att trots att båten blev illa åtgången, kvarstår namnet och logotypen utan skador.

Det minsta vi kan göra är att göra våra röster hörda. Ring eller mejla regeringar, parlamentsledamöter, kontakta också israeliska ambassader och konsulat och protestera mot anfallet på Gaza, dödandet, förstörelsen och attacken på Gazas Ark som tillhörde oss alla.

Vårt motto är "att skapa hopp" och vi kommer inte att ge upp förrän Gaza är fritt och palestinierna till fullo återfått sina rättigheter.

Med fortsatt solidaritet
Styrgruppen för Gaza's Ark

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar