Skip to main content

2015 – Marianne av Göteborg

Sommaren 2015 seglade Ship to Gaza återigen mot Gaza – denna gång med fisketrålaen Marienna av Göteborg. I Medelhavet mötte Marianne upp andra fartyget Freedom Flotilla III. Båten fick sitt namn för att hedra minnet av Marianne Skoog, en veteran inom den svenska solidaritetsrörelsen med Palestina, som gick bort i maj 2014.

Om fartyget

Marianne av Göteborg är en trålare på 85 bruttoton. Det är ingen tillfällighet att Ship to Gaza denna gång seglade en fiskebåt till Gaza. Blockaden mot den lilla kustremsan, som i sommar går in på sitt nionde år, berövar den belägrade palestinska befolkningen rörelsefrihet och handel med omvärlden, mediciner och livsmedelssäkerhet, utbildningsmöjligheter och framtidshopp. De palestinska fiskarna, som av de israeliska ockupationsmyndigheterna är förbjudna att gå utanför en zon på tre (3) sjömil, utsätts dagligen för trakasserier, beskjuts och får sina båtar beslagtagna.

Besättningen ombord

Charlie Andreasson, matros/aktivist
Flerårig ickevåldsaktivist för mänskliga rättigheter. Åkte med Estelle 2012. Bodde ett år i Gaza och ledde arbetet med Gazas Ark samt agerade som mänsklig sköld under sommaren 2014.

Enrique Andreu, sailor
I am a sailor and computer expert, member of “Rumbo a Gaza” in Alicante. I have participated in previous “Freedom Flotilla” and I boarded on the “Estelle” during the campaign of 2012. I joined this initiative in Motril knowing the great importance of opening a sea lane of communication with the Palestinian people.

Gustav Bergström, styrman
En historiker som blev sjöman och som har spenderat en stor del av sitt liv med att försöka förstå och förklara världen. Tyckte det var hög tid att försöka förändra den.

Herman Recksten

Joel Opperdoes, skeppare
Aktiv sjöman som seglat hela sitt vuxna liv. Aktiv i Ship to Gaza sedan sin medverkar på Estelle 2012 då han var styrman. Är nu skeppare på Marianne.

Jonas Kårlin, skeppskock

Kevin Niesh, motorman
Aktivist för mänskliga rättigheter. Agerade mänsklig sköld med ISM 2002 i Betlehem. Var med på Mavi Marmara 2010. Jobbade med Gazas Ark 2014.

Nils Sjöström, kock
Utbildad journalist vid journalisthögskolan i Oslo, arbetat på NRK och aftonposten. Mångårig palestinaaktivist. Initiativstagare till blitzhuset i Oslo. Var även kock på Estelle 2012.

Pablo Miranzo Macia, sailor and activist
Journalist, sailor and activist of Rumbo a Gaza, 23 år, Spain

I joined the Marianne in Bueu, Galicia, and since this days I just have great feelings to each member of the crew. I’m specialized in photojournalism with the focus on social issues and I think that travel with the Freedom Flotilla to break the siege of Gaza will be a great experience. Also I want to be usefull in the boat, so I put my camera and my hands at the service of the flotilla. I don’t know if the Marianne will reach Gaza but I hope this international solidarity action push our governments to stop their complicity with the genocide of Palestinian people.

Perhenric Lönnberg, motorman
Sjöman som tycker att det känns bra att kunna bidra med sin yrkeskompetens.

Wellu Koivisto, aktivist
Varit aktivist största delen av sitt liv och kämpat för mänskliga rättigheter och har arbetat med Palestinafrågan sedan barnsben. Var med i besättningen på Estelle 2012 som maskinist.

Förutom besättningen hade Marianne att upp till åtta delegater på varje sträcka. Namnen på dessa presenteras nedan.

1. Göteborg-Helsingborg

Bertil Gustafsson, Pensionerad Universitetslektor i Produktionssystem vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, 65 år

Förutom mitt fulla politiska stöd åt Ship to Gaza motiveras min närvaro ombord på Marianne av Göteborg främst med de gamla praktiska yrkeskunskaper jag erhöll i min ungdom på varven i Göteborg. Det är många tekniska system som sätts på prov under första etappen Göteborg – Helsingborg. I händelse av behov av reparation blir det min uppgift att bistå med min kompetens.

Dror Feiler, talesperson för Ship to Gaza

Henry Ascher, Professor i folkhälsovetenskap, barnläkare

I villkoren för eldupphöravtalet efter Israels krig mot Gaza sommaren 2014 ingick att Israel skulle lätta betydligt på blockaden av Gaza. Men ingenting har hänt. Barn i Gaza frös ihjäl i vintras och man lider brist på allt. Nethanyahus nya justitieminister har sagt att varje levande människa i Gaza är ett legitimt mål för Israels militärer. Situationen är värre än någonsin. Men det är lätt att glömma idag när många skrämmande konflikter pågår. Historien har lärt mig att vi aldrig får titta bort eller blunda för förtryck och brott mot folkrätten. Ship to Gaza är en påminnelse om Israels olagliga kollektiva bestraffningar. Vi glömmer inte våra medmänniskor i Gaza och vi kommer att fortsätta tills blockaden är bruten.

Kerstin Eklund

Att få besöka ett fritt Gaza har varit en drömjag haft sedan 7:e klass, då jag hade en diskussion med min lärare angående Berlinmuren och han då berättade för mig om ockupationen av Palestina och murarna som fortfarande byggs. Sen dess har jag varit fast, att få en chans att vara en liten del av Mariannes resa är ett enormt privilegium som jag hanterar med ödmjukhet/vördnad. Jag är ingen speciell, bara en medmänniska med en dröm om fred, rättvisa, förståelse och acceptans för varandra.

Lennart Berggren, Filmare

Maria Svensson, Tillförordnad ordförande, Feministiskt Initiativ

Jag hoppas att mitt deltagande på den här etappen kan hjälpa till att ge Ship to Gaza den uppmärksamhet de förtjänar för deras otroliga insatser för att häva blockaden mot Gaza och den ohållbara situation människorna där lever under idag

Mikael M Karlsson, Ship to Gaza-aktivist i Borås samt ordförande i Ship to Gaza Sverige, 26 år.

Varför resa? För att jag en dag vill kunna säga till mina barnbarn att jag inte passivt såg på när människors förnekades sina grundläggande rättigheter.

Virginia Cavallini, Ship to Gaza-aktivist, Göteborg

Jag skulle gärna följa med till Gaza, det är min dröm faktiskt. Det är så att jag är och har jobbat hela mitt arbetsliv som bygg-, VVS- och ventilation-ingenjör. Nyligen pensionerad. Har en mycket bredd erfarenhet både teoretisk och praktisk men har aldrig använd mina kunskaper till någonting som verkligen behövs! Därför ser jag nu en möjlighet att hjälpa till, på en plats där behoven är enorma.

2. Helsingborg-MalmöDaniel Sestrajcic,Riksdagsledamot (V)

Ivan Olausson Klatil (General Knas) artist

Mitt personliga förhållande till ämnet gjorde att jag inte tvekade en sekund att åka med. Bakgrunden är att jag bodde i ett palestinskt flyktingläger i Beirut i sju månader för några år sedan och gjorde praktik i en lokal organisation som arbetar med social välfärd. Det gav mig en inblick i ockupationens och den palestinska exilens konsekvenser. Efter att jag kom hem från Libanon skrev jag låten ”Solidaritet” som berör ämnet och som faktiskt är en direkt hyllning till Ship to Gaza-initiativet. Jag stödjer Ship to Gaza som genom direkt aktion försöker häva den olagliga blockaden av Gaza! Låt solidaritet vara mer än ett vackert ord!

Lasse Nilsson, Ship to Gaza-aktivist, Helsingborg

Mitt engagemang för Gaza startade 2008 när Israel angrep Gaza. Jag var med att starta en lokalgrupp i Helsingborg för Ship to Gaza 2009. Jag har varit politiskt aktiv sedan slutet på 1960-talet i Vietnamrörelsen och sedan Sku-ml med flera org. Palestinafrågan har jag följt under lång tid och besökt bland annat Västbanken och flyktingläger i Libanon vid flera tillfällen. Det är positivt och viktigt att arbeta med ship to Gaza. Det finns konkreta mål och en entusiasm som smittar. Det är en human katastrof som pågår i Gaza och blockaden måste och ska brytas och det vill jag jobba för. Jag är också med i Enhetsgruppen som driver antikvariat och håller föredrag i olika ämne. Enhetsgruppen har ordnat många möte som handlat om Palestina och vi samarbetar med palestinier i Helsingborg för Palestinas rätt och mot Israels blockad av Gaza.

Lennart Berggren, Filmare

Lina Al-nahar, kommunstyrelseledamot (V), Malmö, 39 år

Det är en stor ära att vara med på båten Ship to Gaza. Båten är mycket mer än symbol för frihet och solidaritet. Båten är ett hopp om framtid för många människor och framförallt barn som lever i krig och förtyck.  Det är ett sätt att förmedla kärlek och att det finns många i världen som bryr sig om dem. För mig som är uppväxt i Irak och har varit med om båda krig och förtryck, vet behovet och betydelsen av solidaritet som kommer utifrån. Båten är rättvisans röst. Mina bröder och systrar, kampen fortsätter.

Linda Hiltmann, Kommunstyrelseledamot för Feministisk Initiativ Malmö, 37 år

Palestinierna har precis som vilket folk som helst rätt till självständighet. Där ingår också kontroll och makt över sina liv. Just nu lider människorna i Gaza på grund av sjöfartsblockaden från Israel. Hälften av alla invånare i Gaza är barn. Barn. Vapen kommer in, men inte livsnödvändigheter som mediciner, mat, vatten och elektricitet. Som feministisk och anti-rasisitsk kommunpolitiker i Malmö är det självklart för mig att ta ställning för Ship to Gaza, en konkret handling för att påverka en orättfärdig blockad.

Mikael Landin, Ship to Gaza-aktivist, Göteborg, 31 år

Jag har varit medlem sedan tidigt 2009, så jag tyckte det kunde vara dags nu. Jag gick med i Ship to Gaza för att det är självklart för mig att alla måste få ha samma rätt till frihet, och för att själva idén är ett sånt där ”omöjligt” projekt som faktiskt kan göra skillnad på riktigt. Att kunna åka med kändes dessutom extra fint i år då vi med båtens namn hedrar Marianne. Någonstans vill jag väl egentligen åka med hela vägen, men i min situation skulle det innebära för stora risker, så att på det här sättet kunna vara en del av resan är helt underbart.

Ulf Bjereld, Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, styrelseledamot av Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

Jag åker med för att visa solidaritet med alla de palestinier som sedan lång tid och under oacceptabla förhållanden lever instängda i Gaza. Blockaden måste brytas och en tvåstatslösning åstadkommas. Ship to Gaza bidrar till att rikta uppmärksamhet mot den ohållbara situationen och därigenom även till att sätta press på omvärlden att aktivt verka för att blockaden bryts.

3. Malmö-Köpenhamn

Åsmund Aukrust, Stortingsrepresentant Arbeiderpartiet

Tidligere var det et internasjonalt press på å bryte blokaden, idag er det nærmest akseptert. Normalisering av undertrykkelsen er farlig. Vi kan aldri tillate oss å venne oss til dagens situasjon. Derfor er intativ som Ship to Gaza viktig. Det setter fokus på situasjonen i Europa og er et viktig signal til Gazas folk. De er ikke glemt.

Esben Weile-Kjær, Digter og tværkulturel iværksætter

Da jeg blev spurgt om jeg vil sejle med, var jeg ikke tvivl. Hvis det kan være med til at sætte fokus på Ship to Gaza Sverige og Free Gaza Danmarks arbejde så er det min pligt at medvirke. Jeg glæder mig enormt meget til at møde de mennesker som sætter så meget på spil for at skabe bare en smugle mere retfærdighed. Ship to Gaza har min fulde respekt og opbakning og jeg håber at initiativer som dette kan inspirere flere mennesker til at sætte noget på spil for at belyse den uretfærdighed som foregår rundt omkring os. En ting er at udføre et projekt som dette første gang. Men når man så bliver mødt med en så voldsom modstand som dette hold aktivister blev mødt med sidst, men alligevel forsøger endnu engang, så er det et eksempel på mod og viljestyrke som er både smuk, nødvendig og sjælden i det samfund vi lever i i dag.

Haifa Awad, Syrisk-dansk läkare och bloggare, Danmark

Det er en ære at få lov at sejle med Marianne. Flotillen et smukt symbol på international solidaritet og global civilaktivitet og modstand imod at krænke menneskets ret til at leve frit, og Gazas ret til selvbestemmelse.

Gaza, der har været igennem brutale israelske aggressioner og en hårdhændet blokade med restriktioner på nødhjælp og medicin, betaler prisen højt, nemlig med menneskeblod.
Endnu har Gaza, verdens største åbne fængsel, ikke opnået at få nok nødhjælp og materialer til blot at genopbygge infrastrukturen efter den sidste israelske aggression.

Som læge der har arbejdet i bla krigsramte Syrien, ved jeg at de første ofre altid er børn og svagelige. De er de første til at bukke under i et hærget sundhedssystem. Det gælder også i Gaza. Nødhjælp og medicin må kunne komme ind uden politiske hensyn og udenom den kollektive afstraffelse Israel har etableret. Gazas børn har ret til liv.

Helena Lindholm Schultz, Professor freds-och utvecklingsforskning Göteborgs Universitet, Sverige.

Blockaden mot Gaza leder till enorma humanitära umbäranden och hindrar det akuta behovet av återuppbyggnad av Gaza liksom det långsiktiga behovet av socieokonomisk utveckling. Bara genom möjligheter till ökad rörlighet av varor, kapital och människor, genom möjligheter till ökad handel, in- och utförsel av varor och tjänster kan Gaza utvecklas. Ett hävande av blockaden är en nödvändig förutsättning för långsiktig fred mellan Israel och den palestinska myndigheten. Ship to Gaza är ett sätt att uppmärksamma det långsiktigt ohållbara i blockaden för hela regionens utveckling. Det är också ett sätt att visa solidaritet. Det finns också en annan symbolisk dimension i dessa tider då många tusentals människor som dör på flykt över Medelhavet,  med ett skepp som söker komma till undsättning.

Kerstin Thornberg, Ship to Gaza-aktivist, Stockholm

Anledningen till att jag vill åka med Marianne av Göteborg är att jag hoppas att vi denna gång ska lyckas komma fram. Att skänka en fiskebåt, lastad med solpaneler och medicinsk utrustning till palestinska fiskare och till befolkningen på Gazaremsan, är en symbolisk handling. Fiskare kan beredas möjligheter att försörja sig. En möjlighet de berövats då deras egna båtar är sönderbombade, liksom deras hem, skolor, sjukhus, vägar…. Förhoppningsvis innebär aktionen att världens blickar riktas mot staten Israels olagliga ockuppation och vad den för med sig för den palestinska befolkningen. Och denna gången hoppas vi på att komma fram! Man kan sammanfatta konsekvenserna av ockupationen med att människorna på Gazaremsan är berövade sina mänskliga rättigheter i alla avseenden.

Lennart Berggren, Filmare

Mikael Wiehe, Artist Sverige

Özlem Sara Cekic, Folketingsmedlem for Socialistisk Folketingsparti. Uddannet sygeplejerske.

Jeg sejler med, fordi jeg gerne vil være med til at minde verden om, hvad den årelange ulovlige israelske blokade af kyststrækningen betyder for palæstinenserne. Især efter sommerens krig og massive ødelæggelser, er der mere end nogensinde behov for at ophæve den ulovlige israelske blokade, så den palæstinensiske befolkning har friheden til at handle med omverden og få den nødvendige medicin og byggematerialer ind i deres land. Jeg synes situationen er fuldstændig uacceptabel og umenneskelig i Gazastriben. Jeg synes det er pinligt og grotesk, hvordan omverdenen bare kigger på, mens palæstinenserne desværre tit kæmper en ensom kamp for ligebehandling! Det vil jeg gerne være med til at sætte fokus på med min deltagelse.

Rosa Lund, Medlem af Folketinget for Enhedslisten.

Jeg sejler til Gaza for at bryde blokaden og for at vise solidaritet med Palæstinenserne. Palæstina er besat af Israel, og det betyder at befolkningen ingen mulighed har for kontakt med omverdenen. Israel kontrollerer grænserne og bestemmer om der må komme varer som byggematerialer, mad og medicin ind i Palæstina.

Alle grænseovergange til Gaza – både over land og via havnen – har Israel holdt lukket i over 8 år. For befolkningen i Gaza betyder det stor mangel på helt basale fornødentheder. Gaza er et område på størrelse med Langeland, og mange af dem der bor der har aldrig været udenfor Gaza. Det betyder at rigtig mange palæstinensere har familiemedlemmer de aldrig har mødt.

På den palæstinensiske vestbred, som jeg har besøgt flere gange, kan befolkningen ikke bevæge sig mellem landsbyerne, fordi Israel har lukket hele Vestbredden af med checkpoints og roadblocks. Det betyder at palæstinenserne ikke kan være sikre på at komme i skole, på hospitalet eller passe deres arbejde. Dette rørte mig dybt, da jeg løb halvmaratonet ”Right to Movement” ved, at det ikke en gang var muligt at finde en rute på 42km til løbet.

Så helt kort – jeg sejler med Ship to Gaza for at kæmpe for palæstinensernes ret at leve i frihed.

4. Köpenhamn

Kiel Åsa Svensson, Ship to Gaza – aktivist Malmö.

Har varit aktiv i Ship to Gaza sedan 2009. Anledningen till att jag åker med Marianne är att jag tror starkt på Ship to Gaza som aktionsform, det är en konkret handling som skapar opinion och beslyser den fruktansvärda situation som Palestinierna i Gaza befinner sig i.

Gunna Starck, Enhedslisten – De Rød-Grønne

Jeg sejler med, for 3. gang skal være lykkens gang. Jeg har prøvet nu to gange at bryde den onde blokade og Marianne er 3. forsøg, og jeg håber inderligt, at det vil lykkes denne gang. De indrspærrede i Gazastriben skal have adgang til havet og omverdenen, til at kunne eksportere deres produkter og ikke mindst til at mærke, at vi er mange, der stadig tænker på dem, uanset de mange andre ulykker i mellemøsten.

Joacim Blomqvist, Ship to Gaza-aktivist, Malmö, 45 år

Är gammal aktivist i Ship to Gaza, sedan 2010. Deltog i Ship to Gaza Malmös grundande. Första åren drev jag först Ship to Gazas blogg, sedan Ship to Gaza Malmös blogg. Har sedan dess deltagit i mycket av organisationens verksamhet. Just nu sitter jag i Folket i bild-kulturfronts styrelse, och är tillförordnad redaktör för sommarnumret och redaktör för webb-sidan. Jag seglar med som journalist och som en del i ett planerat reportage om StG.

Jonas Rolsted, Forfatter, 34 år

Jeg sejler med i dag mod Gaza fordi jeg mener at Gazas befolkning har ret til fri bevægelighed og at blokaden bør ophæves øjeblikkeligt.

Trine Pertou Mach, Folketingsmedlem for SF

Som menneske, aktivist og nu også folketingsmedlem står blokaden af Gaza – og de utallige israelske aggressioner mod palæstinenserne – som symbol på alt, hvad jeg kæmper i mod: Overmagt, besættelse, krænkelse af menneskers grundlæggende ret til et værdigt liv, til tryghed og sikkerhed, til mad, vand, frihed og selvbestemmelse.

Børnene i Gaza vokser op i konflikt og krige – men ingen børn i verden fortjener at opleve tre krige, førend de er fyldt 6 år. Eller se deres familiemedlemmer betale den højeste pris: Deres liv.Derfor sejler jeg med på skibets rejse mod Gaza. Fordi manifestation af international solidaritet og modstand mod Israels brutale blokade er vigtig, når nu verdenssamfundets politiske ledere ikke har mod og vilje til at gøre det eneste rigtige: Presse Israel til at ophæve blokaden.

Jeg gør det for Palæstina, for de palæstinensiske børn – og for mine egne børn. Det er en menneskelig pligt at stå op mod den uretfærdighed, og jeg ønsker at kunne se mine børn i øjnene og sige: Jeg valgte side – med børnene i Gaza.

5. Kiel-Brest

Jesper Hillbom, Förbundsstyrelseledamot i Ung Vänster, 24 år

Jag åker med Ship to Gaza i solidaritet med Gazaremsans alla ungdomar som växt upp i hopplöshet och förvägras rätten att forma sina egna liv. Trålaren Marianne är både en båt som rent praktiskt skulle vara till gagn för Gazaremsans befolkning, men också den perfekta symbolen för att Palestina både behöver en politisk och ekonomisk självständighet gentemot ockupationsmakten Israel. En gammal lärare pratade sig ofta varm om Ship to Gaza som det solidaritetsprojekt som under vår tid har allra störst politisk sprängkraft. Men Ship to Gaza har sedan dess för mig varit något abstrakt. I min lokala Ung Vänster-klubb har vi stått ute och samlat pengar i både sol och regn och ordnat demonstrationer fyllda med plakat och paroller, men aldrig varit i närheten av någon av båtarna. Just därför känns det fantastiskt att få chansen att åka med Marianne av Göteborg.

Magdalena Al Mawed, Ordförande i Palestinska Huset i Göteborg, 21 år

Jag åker med Ship to Gaza för att Gazabornas frihet är också vår frihet. Och det förtryck de utsätts för är också vårt ansvar. Båten Marianne är en humanitär handling som är mycket mer än en fiskebåt lastad med mediciner & solpaneler- det är en symbol för frihet, hopp, rättvisa, solidaritet och en påminnelse till det Palestinska folket att deras röster är hörda och inte bortglömda. Den illegala och inhumana blockaden av Gaza måste brytas! Länge leve Palestina!

6. Brest

GalicienHajer Mtiri, Journalist, 24 år

Jag arbetar som journalist på den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency. Eftersom jag länge varit engagerad i Palestinafrågan och för att jag tror på Ship to Gazas aktion valde jag att åka med.

Kerstin Eklund, Ship to Gaza- aktivist, Gotland, 21 år

Att bryta blockaden av Gaza har tyvärr blivit allas vår uppgift nu när politikerna inte står upp för de mänskliga rättigheterna. Jag är ombord för att visa solidaritet med Gazas befolkning.

7. Galicien – Lissabon

Ana da Palma, Activist Rumbo a Gaza, Portugal

I travel with Marianne on behalf of my struggle companions in solidarity with the Palestinian People, whose right to self-determination we defend and in particular to end the illegal bilateral blockade to the Gaza Strip that undermines our shared humanity. I travel with Marianne as a tribute to the Palestinian Diaspora,  in memory of all the Palestinians that died defending their rights and the activists that perished because of their belief in ”a just cause, a noble ideal, a moral quest for equality and human rights” as once said by professor Edward Said. I travel with Marianne as a small tribute to all the children in the Israeli jails, to all the administrative detainees, to all the hunger strike prisoners and a salute to all the refuznicks and the brave Anarquists Againts the Wall. I travel with Marianne to tell my friends of the Popular Struggle Committees from An Nabi Saleh, Bi’lin, Ni’lin, Aida Refugee Camp, Bethleem, Qalqilia, Ramallah, Hebron, Beit Ummar that despite the distance I will always fight against injustice, apartheid, ethnic cleansing, destruction of lives, houses and fields.

Ana Miranda Paz, Member of European Parliament, Spokesperson of Bloque Nationalista Galago, Spain, 44 years.

I’ m the responsible for International Policitics and spokesperson in Europé of the galician party BNG. I was member of the European Parliament between 2012-2013 (group Greens-EFA) and I will be again in 2018-2019, in base a coallition with other left nationalistic parties. As member of the working group Palestine-Europe, we defend the right to self-determination of Palestinian People, defending in the EP a big number of resolutions and initiatives in favour of Palestine. I was invited by BNG Galiza to join the Flotilla and is really an honour, because Politics should denounce the apartheid of Israel, the politic of settlements and invasion and the cruelty of the blockade in Gaza. My country, Galiza is a fisheries nations and we defend also the Fishermen of Gaza.  To be onboard Marianne and Ship to Gaza is a big experience of international solidarity to give support to the Palestinians in Gaza.

Eduardo Muriel, Journalist from La Marea, Spain, 28 years.

I work for the magazine La Marea, organized as a cooperative of workers and readers and based in Madrid. I am on board of Marianne because I think journalism hast to be a tool to give voice to opressed in the world, like Palestinian people are in this moment.

Pablo Miranzo Macia, Journalist, sailor and activist of Rumbo a Gaza, 23 år, Spain.

I joined the Marianne in Bueu, Galicia, and since this days I just have great feelings to each member of the crew. I’m specialized in photojournalism with the focus on social issues and I think that travel with the Freedom Flotilla to break the siege of Gaza will be a great experience. Also I want to be usefull in the boat, so I put my camera and my hands at the service of the flotilla. I don’t know if the Marianne will reach Gaza but I hope this international solidarity action push our governments to stop their complicity with the genocide of Palestinian people.

8. Lissabon – Motrill

Aissa Boukanoum, Journalist, Euronews, Human Rights Activist.

I stayed on board of Marianne for 3 days sailing from Lisbone, Marina parque Das Na coes till Motril port in Spain as human right activist. I want to show my support and solidarity to the initiative which seek to end peacefully the blockade on Gaza’s strip. These 3 days inside Marianne, I met with peoples that had one aim, which is to attempt to break peacefully the blockade of the besieged palestenian population. All of them are engaged in non-violent action to help Palestenian in Gaza. All the people inside Marianne are engaged solely in non-violent action in support of the Palestenian people and their human rights. Inside,all passenger and crew member participate in routine job such as cleaning, controlling etc. Wellu is an experienced captain, told me if something happen to his boat, he should stay inside to save it. I really appreciate those people who fight for peace action, I admire their humanitarian approach and their engagement for a mankind. I really regret not to continue with them untill the final stop.

Farid Almasri, Ship to Gaza- aktivist, Uppsala, 42 år

Jag sitter i styrelesen i Palestinska Folkets Förening i Uppsala och har jobbat med Ship to Gaza i Uppsala sedan 2010.  Jag är själv från Gaza och jag brinner för att bryta blockaden av Gaza. Min familj och mina släktingar kontaktar mig dagligen. De uppskattar Ship to Gazas aktioner och önskar att vi kan bryta blockaden snart.

Maria Gjelstad, Ship to Gaza-aktivist, Oslo, 20 år

Jeg har vært Palestina-aktivist i mange år og i den tiden blandt annet vært støttespiller for Palestinerleir i Oslo, vært på Vestbredden og litt aktiv i Faglig Utvalg i Palestinakommiteen i Oslo. Jeg er veldig taknemmelig over å få være med og håper at mine ferdigheter som elektriker kommer godt med!

Jeg vil seile med Marianne av Göteborg fordi jeg støtter et hvert initiativ som er til for å bryte staten Israels blokade av Gaza og jeg støtter Palestinernes frigjøringskamp. Når urett blir rett blir motstand en plikt!

Teresa Campos, Journalist, Portugal, 44 years

I’m a portuguese journalist and I work for a general weekely newsmagazine. I’m interested in human rights causes so I’m on board to tell my readers what Ship to Gaza is about.

9. Motrill – Palermo

Amer Sarsour, Poet och Ship to Gaza- aktivist, Uppsala

Som ung svensk-palestinier i diasporan av den enda kvarstående kolonialmaktens förtryck är det viktigt att visa att solidaritetsrörelser också består av palestinier, som alla fina och starka människor solidariserat sig kring, och det är viktigt att visa att vi leder vägen tillsammans med våra vänner. Vi, tre generationer efter, bortom ockuperade gränser, söker fortfarande upprättelse och rättvisa. Vi kommer. Israel lovade att lätta på blockaden genom att öppna hamnen i Gaza nu senast. Jag åker med för att kräva upphävandet av en långvarig illegal blockad av en ockupationsmakt. Under tiden kommer jag försöka ta in alla intryck, inspireras och motiveras av alla fina människor som åker med och som jag träffar på vägen. Självklart kommer jag skriva poesi till ljudet av vågorna och hjärtklapp som tar oss närmre Palestina.

Kalle Ohlsson, Ship to Gaza- aktivist, Göteborg

Situationen på Gaza är omänsklig. Man lider under inhemskt vanstyre. Hamas vann valet, men som i andra länder tror jag att regimen kommer skifta i takt med att folket gör sin röst hörd. Det som verkligen gör Gazaremsan unik är dock att Israel, i strid mot internationell rätt, har satt den under blockad. Land-, luft- och sjögränser kontrolleras av Israel. Den korta Egyptiska gränsen visar inte heller någon nåd. Israel respekterar inte ens det minimum i mänsklighet som krigets lagar kräver. En ockupation skall vara tillfällig och framförallt så har ockupationsmakten skyldighet att tillgodose folkets mänskliga rättigheter. Även Gazaborna måste ha rätt att bygga hus, kunna äta sig mätta, ha tillgång till en fungerande hälsovård och handla med omvärlden – kort sagt – även palestinierna har mänskliga rättigheter!

Internationell rätt och vanlig mänsklig empati ställer dock inte bara krav på ockupationsmakten. Även omvärlden har ett ansvar. Jag beundrar de människor som på 1940-talet såg igenom modeordet ”rasbiologi” och öppnade sina dörrar för judarna. Judar är människor som alla andra. Antisemitismen var och är än idag avskyvärd. Jag hoppas att jag kan hedra minnet av dessa hjältar genom att göra en liten insats för människor som lider idag och som behöver omvärldens hjälp.

Väldigt många runt om i världen har inte glömt Palestina. Ship to Gaza och Freedome Flotilla gör därför ytterligare ett försök att sjövägen bryta israels olagliga blockad. Jag är stolt att få bidra med en liten del genom att gå med vår trålare Marianne av Göteborg mellan Spanien och Italien.

10. Palermo – Messina

Adriana Catala, Journalist, Spain

I´m shipping to Gaza because I want to start with my journalism career doing something productive for society, helping others and developing.

Alberto Mari, Activist, Switzerland

Dror Feiler, Spokesperson of Ship to Gaza Sweden and representative of the Freedom Flotilla Coalition onboard Marianne av Göteborg.

Lennart Berggren, Filmare

Robert Lovelace, Activist and Professor in Global Development Studies, Queen’s University, Canada, 67 years.

I have taken part in the Freedom Flotilla before. I am comitted to the Flotilla as a non- violent means of bringing attention to the suffering of the Palestinian People. As an aborginial person I understand what it means to be colonized. Taking land, restricting access to home land and undermining indigenous economies are acts on colonialism. This is wrong. As indigenous people we must support one another.

Staffan Granér, Mediasamordnare och aktivist, Ship to Gaza Sverige.

11. Messina – Kreta

Ana Miranda Paz, Member of European Parliament, Spokesperson of Bloque Nationalista Galago, Spain, 44 years.

I’ m the responsible for International Policitics and spokesperson in Europé of the galician party BNG. I was member of the European Parliament between 2012-2013 (group Greens-EFA) and I will be again in 2018-2019, in base a coallition with other left nationalistic parties. As member of the working group Palestine-Europe, we defend the right to self-determination of Palestinian People, defending in the EP a big number of resolutions and initiatives in favour of Palestine. I was invited by BNG Galiza to join the Flotilla and is really an honour, because Politics should denounce the apartheid of Israel, the politic of settlements and invasion and the cruelty of the blockade in Gaza. My country, Galiza is a fisheries nations and we defend also the Fishermen of Gaza.  To be onboard Marianne and Ship to Gaza is a big experience of international solidarity to give support to the Palestinians in Gaza.

Dror Feiler, Spokesperson of Ship to Gaza Sweden and representative of the Freedom Flotilla Coalition onboard Marianne av Göteborg.

Gerd von der Lippe, Professor i idrettssosiologi, Høgskolen i Telemark, Norge

Jeg deltar på Marianne av flere grunner. Først, fordi dagens politiske ledere har lenge vært tause om den forferdelige inhumane situasjonen som Gazas innbyggere har levd undersiden den ulovlige okkupasjonen og blokaden, spesielt etter siste krig i 2014. Mine venner på Gaza venter bare nå på en ny krig, fordi Israel bomber Gaza med jevne mellomrom, ikke bare under krigene i 2008-2009, 2012 og 2014, men stadig. Barn og voksne har posttraumatiske lidelser og ser ut til å ha mistet håpet om en bedre verden for dem. Mine venner på Gaza er de mest heroiske jeg kjenner. De klager aldri, selv om hus og leiligheter er ødelagte og ikke gjenoppbygd. De sier som W Churchill under 2 verdenskrig: `We will never surrender, but we will fight without weapons. Vi i STG må klare å bevege folk til en folkelig ikke-voldelig motstand. Hva hadde arbeiderbevegelsen og kvinnebevegelsen vært uten folkelige bevegelser. Her kan Ship to Gaza og Marianne gjøre en forskjell. Gleder meg til å møte så mange flotte mennesker.

Kajsa Ekis Ekman, Författare och journalist, Stockholm, 34 år.

Blockaden av Gaza har gjort att alla exporter stoppats, att 43 % av befolkningen blivit arbetslös, vilket enligt Världsbanken är en av de högsta siffrorna i världen. En majoritet av barnen lider av blodbrist enligt Rädda Barnen. De bombas ständigt, de har inte tillgång till rent vatten, de får inte importera mat eller sjukvårdsutrustning, inte fiska i sina egna vatten. Plötsligt är det som om hela världen struntar i frihandel. Inga barn ska behöva växa upp så, och alla mammor och pappor borde tänka hur det skulle kännas om det vore ens egna barn. Jag har länge känt att jag velat göra något, men inte vetat vad. När jag blev tillfrågad kände jag att detta var en konkret handling som alla människor med hjärta bör stödja.

Robert Lovelace, Activist and Professor in Global Development Studies, Queen’s University, Canada, 67 years.

I have taken part in the Freedom Flotilla before. I am comitted to the Flotilla as a non- violent means of bringing attention to the suffering of the Palestinian People. As an aborginial person I understand what it means to be colonized. Taking land, restricting access to home land and undermining indigenous economies are acts on colonialism. This is wrong. As indigenous people we must support one another.

Staffan Ekbom, skeppsläkare – Läkare, Stockholm, 72 år gammal

För mig har Israels hårda förtryck av det palestinska folket varit ett ständigt öppet sår som har varit mycket svårt att leva med. Därför är det en stor personlig tillfredsställelse att få förtroendet att fungera som läkare på Marianne av Göteborg på resan till Gaza.

12. Kreta – Gaza

Ammar Al-Hamdan, Journalist, Al Jazeera

Ana Miranda Paz, Member of European Parliament, Spokesperson of Bloque Nationalista Galago, Spain, 44 years

I’ m the responsible for International Policitics and spokesperson in Europé of the galician party BNG. I was member of the European Parliament between 2012-2013 (group Greens-EFA) and I will be again in 2018-2019, in base a coallition with other left nationalistic parties. As member of the working group Palestine-Europe, we defend the right to self-determination of Palestinian People, defending in the EP a big number of resolutions and initiatives in favour of Palestine. I was invited by BNG Galiza to join the Flotilla and is really an honour, because Politics should denounce the apartheid of Israel, the politic of settlements and invasion and the cruelty of the blockade in Gaza. My country, Galiza is a fisheries nations and we defend also the Fishermen of Gaza. To be onboard Marianne and Ship to Gaza is a big experience of international solidarity to give support to the Palestinians in Gaza.

Basel Ghattas, Israeli Knesset Member for Balad/ Joint List

Dror Feiler, Spokesperson of Ship to Gaza Sweden and representative of the Freedom Flotilla Coalition onboard Marianne av Göteborg

Jacob Bryant, Camera operator, Maori-TV, New Zealand

Kajsa Ekis Ekman, Författare och journalist, Stockholm, 34 år

Blockaden av Gaza har gjort att alla exporter stoppats, att 43 % av befolkningen blivit arbetslös, vilket enligt Världsbanken är en av de högsta siffrorna i världen. En majoritet av barnen lider av blodbrist enligt Rädda Barnen. De bombas ständigt, de har inte tillgång till rent vatten, de får inte importera mat eller sjukvårdsutrustning, inte fiska i sina egna vatten. Plötsligt är det som om hela världen struntar i frihandel. Inga barn ska behöva växa upp så, och alla mammor och pappor borde tänka hur det skulle kännas om det vore ens egna barn. Jag har länge känt att jag velat göra något, men inte vetat vad. När jag blev tillfrågad kände jag att detta var en konkret handling som alla människor med hjärta bör stödja.

Mohammed El Bakkali, Camera operator, Al Jazeera

Moncef Marzouki, Tunisian politician, human rights activist and physician, President of Tunisia 2011-2014

Nadya Kevorkova, Journalist, Russia

Ohad Chamo, Journalist, Channel 2, Israel

Robert Lovelace, Activist and Professor in Global Development Studies, Queen’s University, Canada, 67 years

I have taken part in the Freedom Flotilla before. I am comitted to the Flotilla as a non- violent means of bringing attention to the suffering of the Palestinian People. As an aborginial person I understand what it means to be colonized. Taking land, restricting access to home land and undermining indigenous economies are acts on colonialism. This is wrong. As indigenous people we must support one another.

Ruwani Perera, Journalist, Maori-TV New Zealand