Skip to main content

Onsdagen den 3 juli anlände Handala till Lissabon där ett varierat och intensivt program väntar med möte i det portugisiska parlamentet, möte med fackförbund, besök på skolor, och deltagande i en palestinademonstration och i prideparaden på lördagen där Freedom Flotilla bjudits in att tala. Den första kvällen avslutades med att besättningen var inbjuden till en middag på en palestinsk restaurang och fick möta lokala aktivister från organisationer i Portugal.

Handala seglar mot Malaga!

Under 4 dagar deltog besättningen ombord på Handala i aktiviteter i Lissabon. Det var väldigt svårt att få en hamnplats och endast två dagar innan Handala avseglade från A Coruña blev det klart att en hamnplats hade fixats i en privat marina i Lissabon. Tyvärr var det inte tillåtet för utomstående att komma in i marinan men trots det kom några personer från civilsamhället för att välkomna båten på
väg in i marinan.

Torsdagen den fjärde juli deltog Fellipe Lopez, Yousef Sammour och Rana Hamida från Handala i ett möte i det portugisiska parlamentet med parlamentariker från sex av de nio partierna som sitter i parlamentet. De framförde sina budskap och krävde att Portugal skulle ta en tydligare ställning för Palestina och sätta press på Israel att upphöra med bombningarna i Gaza.

Jonatan Michaneck, styrelseledamot för Ship to Gaza och Daniel Shunra, Palestinaaktivist från USA fick också tillfälle att prata om Handalas uppdrag och situationen i Palestina under en sociologikonferens, IMIOSCE på ISCTE universitetet. Jonatan Michaneck talade om vikten att rätten att återvända respekteras och Daniel Shunra pratade om hur den israeliska blockaden av Gaza som nu varit i över 15 år grymt försvårar livet i Gaza.

Jonatan Michaneck, styrelseledamot för Ship to Gaza och Daniel Shunra, Palestinaaktivist från USA talar om Handalas uppdrag och situationen i Palestina under en sociologikonferens, IMIOSCE på ISCTE universitetet.

På torsdagseftermiddagen samlades de lokala organisationerna för en demonstration tillsammans med besättningen på Handala och flera personer talade om både personliga erfarenheter som palestinier och hur folkmordet i Gaza gjort varje dag till en kamp för överlevnad för befolkningen, inte bara genom anfallen utan också genom bristen på nödvändigheter och mat, och luftkonditionering i den
över 30-gradiga värmen.

På fredagen den femte juli var Handala inbjuden till en skola i Lissabon, A Voz do Operário, en 141 år gammal skola grundad av arbetarrörelsen där de mötte barn som hade målat bilder sammanställda i en bok för besättningen att ta med sig på Handala. De fick också chansen att ställa frågor om Palestina och deras empati och ärlighet gjorde besöket till ett av de mest känsliga ögonblicken på resan till Gaza
hittills.
Vid lunchtid var ett antal personer även inbjudna till en lunch och ett möte med CGTP, den portugisiska fackunionen som samlar 112 fackföreningar i landet. Där mötte delegationen två representanter ifrån ledningen som uttryckte sitt fulla stöd för Ship to Gaza och Freedom Flotilla och vårt uppdrag att bryta blockaden i Gaza. Robert Suberi, en amerikansk deltagare vars föräldrar immigrerade till Israel pratade om hur ”hasbara” har blivit en manual för indoktrineringen och mörkandet för det medvetna beräknade tvångsförflyttandet av palestinier. ”De sadistiska riktade attackerna på barn, vårdpersonal, hjälparbetare, journalister, konstnärer, skolor och lärosäten och sjukhus manar att förgöra Palestinas existens”.

Jonatan Michaneck tackade fackunionen för stödet men bad samtidigt facket att göra allt i sin kraft för att stötta Palestina, han nämnde specifikt blockader och strejk som två effektiva sympatiåtgärder.

På kvällen anordnade en lokalorganisation ett möte och middag med Handalas besättning där flera propalestinska organisationer deltog. Lina Zdruli från Kanada pratade om hur viktigt det är att deltagarna tar med sig sina erfarenheter hem och omvandlar dem till politisk aktion. Själv har hon redan bokat ett möte med parlamentsledamoten i Montreal där hon bor för att prata om Handalas uppdrag och vikten av att få till ett eldupphör i Gaza. Hon uppmanar också alla som deltagit att göra detsamma.

På lördagen den sjätte juli anordnades Prideparaden i Lissabon och Freedom Flotilla och besättningen ombord på Handala var särskilt inbjudna för att  marschera och tala under banderolen: No Pride in Genocide! Hundratals var de som skanderade tillsammans med majoriteten av Handalas besättning.
Rana Hamid talade på scenen inför tusentals människor med ett meddelande om att vägra försöken att låta hennes kön eller sexualitet utnyttjas för att rättfärdiga övergreppen på den palestinska befolkningen.

Söndagen den sjunde juli lämnade Handala Lissabon med nästa hamn Malaga som destination. Handalas enda stopp i Portugal kom att bli ett viktigt och minnesvärt ett.

/Jonatan Michaneck,
styrelseledamot, Ship to Gaza

Foton: Freedom Flotilla

Jea

Jea

Leave a Reply