Skip to main content

På väg till La Rochelle följdes vi av den franska flottan. Efter ett tag etablerade de en kommunikation med Handala där de ställde ett antal frågor till oss. Därefter lämnade de oss medan vi fortsatte vår resa mot vår destination.

På väg till La Rochelle fick vi också veta att vi inte hade någon plats att lägga till med Handala. När vi närmade oss destinationen lyckades den lokala stödgruppen hitta en hamn där vi kunde välkomnas av den lokala stödgruppen. Tyvärr påverkade detta välkomstorganisationen på plats, eftersom människor behövde flytta för ett möte i en annan hamn, men några lyckades hitta platsen i sista minuten och kom till Handala för att välkomna båten, besättningen och deltagarna.

Välkomnande av Handala till La Rochelle

Den lokala stödgruppen bjöd in Handala-gänget att besöka en moské i centrala La Rochelle. Där fick vi möjlighet att prata om Handala, om Freedom Flotilla och utbyta idéer och planer för att stödja kampanjen ”For the Childrem of Gaza”.

Senare deltog vi i ett öppet samtal om flottiljen med medlemmar från flera lokala palestinska solidaritetsorganisationer. Vid evenemanget förklarade medlemmar från FFC flottiljens uppdrag och mål.

Fellipe Lopes, representant för FFC, sa: ”Så länge Frankrike fortsätter att finansiera vapen till Israel räcker det inte med ord. Vi behöver handling från den franska regeringen. Den franska regeringen måste införa sanktioner mot Israel och det måste ske nu”.

Daniel Shunra, en deltagare från USA, sa: ”Det är spännande att möta grupper som är solidariska med Palestina överallt. Det stärker verkligen känslan av att vi är en del av en världsomspännande rörelse, och att empatin med palestinierna och kampen för Palestina förenar oss med varandra. Människor kommer ut för att hälsa och stödja oss, men vi ser att det är något ömsesidigt, och från den feedback vi får förstår vi att människor känner sig stärkta av vårt uppdrag att fortsätta. Kampen förenar oss alla.”

Aoife Ní Mhurchú, en deltagare från Irland, sa: ”Aktivister som varit med i decennier och som länge stöttat Palestina gjorde allt för att träffa och tillbringa tid med Handalas besättning från ankomst till avresa. Mödrar, fäder, barn, grannar, fiskare, sjöfolk, journalister, tidigare besökare i Palestina från när och fjärran fick oss att känna oss exceptionellt välkomna och stöttade.”

Vi vill tacka den lokala stödgruppen för deras välkomnande, stöd och omsorg om vår flottilj. Detta visar att det civila samhället, trots regeringens politik, tror på ett fritt Palestina.

Nu vidare till Santander i Spanien.

Och från Sverige befinner sig på båten Jonatan Michaneck, styrelseledamot Ship to Gaza Sverige.

Foton: Ship to Gaza

Jea

Jea

Leave a Reply