Skip to main content
Nyheter

Freedom Flotillas båt Handala besöker Cobh på sin väg till Gaza

By 21 juni, 2024No Comments

Liverapport från Cork:
Vår resa till Cork gick smidigt, och vädret på överfarten från England var mycket bättre än väntat! Vid ankomsten samlades lokala grupper på Cobh Promenade och vid Kennedy Pier med palestinska flaggor för att välkomna båten och besättningen.
Här känner vi genast stödet! Till och med lotsbåten i Cobhs hamn bär både den palestinska och den sydafrikanska flaggan för tillfället!
Självklart förstår irländarna hur det är att vara förtryckt av ockupation och tillsammans fortsätter vi alla att kämpa för allas rätt till frihet.

En båt vid namn Handala som ingår i Freedom Flotilla och som seglar till Gaza anlände i Corks hamn i helgen, där den kommer att lägga till vid Kennedy Pier i Cobh, County Cork. Efter att ha besökt olika hamnar i Europa kommer Freedom Flotilla att segla till Gaza där den fysiskt kommer att utmana Israels olagliga sjöfartsblockad av Gaza med hjälp av icke-våldstaktik. Freedom Flotilla är ett projekt inom Freedom Flotilla Coalition, som består av civilsamhällesorganisationer och gräsrotsgrupper från många länder, och som har utmanat Israels olagliga och omänskliga blockad av Gaza sedan 2011. Genom att besöka hamnar i hela Europa vill Freedom Flotilla öka medvetenheten om det palestinska folkets svåra situation och få stöd från människor längs vägen som kan sätta press på sina regeringar att kräva ett permanent eldupphör och bidra till att säkerställa självbestämmande och uppfyllandet av alla mänskliga rättigheter för det palestinska folket.

En rad olika aktiviteter och evenemang för att välkomna Handala till Cobh och bygga upp lokal solidaritet med det palestinska folket kommer att äga rum mellan den 7 och 10 juni, organiserade av en kommitté av lokala Cobh-aktivister och med stöd av Cork, Cobh och Midleton Palestine solidarity campaigns. Evenemangen omfattar musikframträdanden, vakor och familjeevenemang, med aktiviteter för barn och en särskild avskedsmässa för Handala på måndag, då lokala grupper samlas i Cobh för att vinka av båten. Artister som kommer att bidra till evenemangen är bland andra sångare som John Spillane och komikern Maeve Higgins. Ett fullständigt schema för dessa aktiviteter kan läsas nedan.

Under helgens evenemang kommer talare att medverka, bland annat senator Frances Black, som kommer att tala om lagförslaget om ockuperade territorier, och flera talare som för närvarande seglar ombord på eller är involverade i flottiljen; Bland dessa finns den irländska människorättskämpen Caoimhe Butterly, som sköts av en israelisk soldat när hon försökte skydda palestinska barn från skottlossning 2002, den irländsk-brasilianska filmskaparen, fotografen och reportern Fellipe Lopes och John Turnbull, som 2018 var befälhavare på ett fredligt fartyg från Freedom Flotilla när Israels flotta kapade det på internationellt vatten och kidnappade dess passagerare och besättning.

Gillian Carney, från Cobh – Gaza Freedom Flotilla Cobhs organisationskommitté, sade:

”Jag tycker att Cobh är en vacker plats att välkomna Handala till och den har mycket sjöfartshistoria. En av de andra båtarna i Freedom Flotilla, Akdeniz, som tidigare hette The Connaught, byggdes faktiskt i Cobh på Verolme Dockyard. Cobh är min hemstad och jag är otroligt stolt över det engagemang som min lokala Palestina-solidaritetskampanj i Cobh har visat, med stöd av Palestina-solidaritetskampanjerna i Midleton och Cork, för att göra den här helgen så livlig och välkomnande. Det har varit en enorm laginsats med så många frivilliga färdigheter, tid och energi för att säkerställa att det blir en vacker, inkluderande och samhällsbaserad helg som förhoppningsvis kommer att öka medvetenheten om Freedom Flotilla men också stärka och ge energi till rörelsen här på Irland för palestinsk rättvisa, självbestämmande och befrielse.”

Ann Wright, medlem i Freedom Flotilla Coalition och pensionerad överste i den amerikanska armén och tidigare amerikansk diplomat som avgick 2003 i opposition mot USA:s krig mot Irak, sade:

”Gazaflottiljens mål är att rikta internationell uppmärksamhet mot den olagliga israeliska sjöblockaden av Gaza genom att segla fartyg för att försöka bryta blockaden. Med det israeliska folkmordet och blockeringen av all tillgång till Gaza från land, hav och luft är flottiljen en viktig symbol för upprördheten hos medborgare runt om i världen över regeringarnas passivitet för att få ett slut på Israels straffrihet i genomförandet av det 8 månader långa folkmordet.”

Tom O’Halloran, Cork Gaza Freedom Flotilla Cobh Organising Committee, sade:

”Den här helgen kommer att föra samman en växande grupp likasinnade individer från olika bakgrunder för att visa välbehövlig solidaritet och stöd för det palestinska folket. Vår gemensamma mänsklighet, tillsammans med vår gemensamma historia av kolonisering, är det som gör evenemang som dessa så relevanta inför orättvisor, förstörelse och avhumanisering av våra vänner i Gaza och på Västbanken.”

Huwaida Arraf, en palestinsk advokat och organisatör av Freedom Flotilla Coalition, sade:

”Palestinierna har länge känt sig övergivna av det internationella samfundet, som har tillåtit Israel att plundra vårt land, ockupera oss och döda oss i årtionden utan konsekvenser. Det är denna straffrihet som har fört oss till idag, där Israel känner att de kan genomföra ett folkmord i direktsändning och komma undan med det. Men även om våra regeringar har misslyckats med att leva upp till sina skyldigheter enligt internationell rätt är det viktigt att hävda att människor i världen inte kommer att förbli tysta. Mer än någonsin, medan palestinierna försöker överleva detta folkmord, är det viktigt att det globala civilsamhällets handlingar når palestinierna så att de vet att de inte är ensamma. Det irländska deltagandet i Freedom Flotilla och ansträngningarna för att bryta belägringen av Gaza är oerhört meningsfullt eftersom vi, trots Israels strategi att isolera det palestinska folket, alltid har känt irländarnas kärlek och samhörighet. Flottiljen handlar inte om välgörenhet utan om att stå upp mot Israels aggression och vägra att följa dess olagliga politik. Flottiljen handlar om mänsklig solidaritet och folkets makt över militär makt, och det är en kraft att räkna med.”

Youssef Samour, en palestinier bosatt i Nya Zeeland-Aotearoa som är medlem i Freedom Flotilla Coalition, sade:

”Jag är en palestinier som aldrig har varit i Palestina, precis som många andra tredjegenerationsflyktingar som lever i diasporan. Jag föddes i Förenade Arabemiraten och bor för närvarande i Nya Zeeland, där jag nu har bott över halva mitt liv. Jag deltog i koalitionsuppdraget Freedom Flotilla 2018 och var besättningsmedlem ombord på den svenska segelyachten Freedom från Amsterdam till Sicilien. Jag bodde i Dubai vid den tidpunkten, och jag hade känt att det allmänna perspektivet på den palestinska saken höll på att bli en känsla av förlamande acceptans av status quo, som med många frågor som kan kännas utanför ens kontroll, och jag försöker ständigt påminna mig själv och min omgivning om att vi inte kan hoppas på att åstadkomma förändring utan handling, genom att använda våra färdigheter och verktyg för att kollektivt bidra, påverka och ha inflytande. Havet är min livslånga kärlek och det är där jag tillbringar det mesta, om inte all, av min fritid. Så det var ganska naturligt för mig att använda min sjöfartserfarenhet och affinitet med havet för denna rättvisa sak som är så djupt rotad i mig. Anledningen till att jag deltog 2018 är samma anledning till att jag inom kort ska följa med Handala på 2024-uppdraget. Jag har följt koalitionen Freedom Flotilla i ett antal år nu och hyser stor respekt för de inblandade och vad som har uppnåtts under åren. Freedom Flotilla och BDS-rörelsen har tillsammans spridit vågor av global medvetenhet, solidaritet och välbehövligt stöd till Palestina – allt detta är avgörande för det slutliga målet att befria det palestinska folket från förtryck och ockupation.”

Se hela programmet här

Jea

Jea

Leave a Reply