Skip to main content
Nyheter

Bremerhaven välkomnar Handala!

By 20 juni, 2024No Comments

HANDALA 2024 14 maj 2024

På måndagen den 13.05 välkomnades Handala av lokala stödgrupper, däribland Palestine Community från Bremenhaven, Seeds of Palestine från Bremen och Palestine Speaks Hamburg. Tisdag 14.05 På kvällen var det en Nakba-utställning och tal av:
Ivesa Lübben (ongoin Nakba), Dr Wesam Amer (uppdatering från Gaza), Perta Scharrelmann (vapenexport Bremen/Bremenhaven). Efter evenemanget samlades människor vid båten.

Igår kväll besökte en glad, spontan samling på inte mindre än 75 personer – kanske hundra som mest – Handala vid piren i Bremerhaven. Att sjunga, dela historier och uppleva den innerliga värmen av att bli accepterad av en kärleksfull gemenskap var magiskt. Ett vackert uttryck för äkta solidaritet. Ett särskilt rörande ögonblick var överlämnandet av en flaska med budskap om hopp och uppmuntran skrivna av barn som skulle kastas i havet när vi närmar oss Gaza. Det vi gör är viktigt. Jag är tacksam över att vara en del av denna fantastiska rörelse. Tack till er alla för denna rika och meningsfulla resa. Palestina måste vara fritt! John Sóos, passagerare från Kanada.

Onsdagen den 15.05 anordnades Nakba demonstrationern av bland andra Thawra från Hamburg och Students for Palestine Kiel. Demonstrationen avslutades vid protestlägret.

Handala försenade sin avgång från Bremenhaven på grund av dåligt väder och gav sig sedan av fredagen den 17.05 för att sedan vända och återvända till hamnen på grund av tekniska problem. Under den förlängda vistelsen fram till torsdag 23.05 fortsatte den lokala stödgruppen att hjälpa besättningen på fler sätt än vi kan räkna, vilket vi är mycket tacksamma för.

Bremerhaven, Tyskland – Det palestinska samhället i Bremerhaven, tillsammans med olika partners, var glada att välkomna ankomsten av Handala Ship som en del av sin Europaturné för att öka medvetenheten om den pågående blockaden och de humanitära utmaningarna i Gazaremsan. Fartyget, som har fått sitt namn efter den välkända palestinska seriefiguren Handala, som symboliserar motstånd och beslutsamhet, reser genom olika länder för att belysa blockadens effekter och uppmana till internationell solidaritet. Hela programmet kan läsas här

En oväntad? händelse i Bremerhaven – Polisen krävde att en slogan skulle täckas över:
Tysk civilklädd polis dök upp på piren i Bremerhaven. De påpekade vänligt men bestämt att sloganen ”From the River to the Sea” som var målad på skrovet måste täckas över. Denna slogan är förbjuden att använda i Tyskland, eftersom de tyska myndigheterna har bedömt att den är antisemitisk.

Sammnfsttning
I Bremerhaven möttes Handala av ett omfattande program under två dagar. Handalas grannar och andra vänner av Palestina bjöds in till en fin sammankomst med tal, musik och middag. Gäster från mötena bjöds sedan ut till båten. Det var en härlig stämning och många bra möten och samtal mellan besättningen och palestinier och Palestinavänner. Palestinier från stora delar av Tyskland kom till mötet på måndagen och en större demonstration är planerad följande dagar efter att Handala har rest vidare.

Dessa organisationer deltog i Bremehaven: Palestine Community från Bremenhaven, Seeds of Palestine från Bremen, Palestine Speaks Hamburg, Yusef Foundation e.V. från Delmenhorst, Thawra från Hamburg, Students for Palestine Kiel.

Läs mer om mottagandet på Freedom flotilla hemsida, Ship to Gaza Norge

 

Jea

Jea

Leave a Reply