Skip to main content

Handala anlöpte 15:00 till Malmö och möttes av ett stort folkhav som samlats för att välkomna Ship to Gaza. Med på båten fanns ordförande för Ship to Gaza Sverige och besättning. Artisterna Stefan Sundström och Thomas Forsell och Nicke Ström från bandet Nynningen och General Knas var med ombord. Även deltagare från Norge, Kanada och Spanien fanns med på båten. I Malmö väntade den folkkäre artisten Mikael Wiehe som uppträdde på kajen.

 

Programmet inleddes sedan med ett uttalande från Ship to Gaza Sverige där ordförande Jeanette Escanilla berättade om vår aktion och fördömde Israel för deras folkmord och blockad i Gaza och ockupation av Palestina. Hon fördömde också Sveriges regerings medskyldighet i folkmordet och ockupationen. Vi uttryckte också våra krav, med ett permanent eldupphör i Gaza, att våra regeringar agerar för att stoppa folkmordet i Gaza och upprätthåller folkrätten och att Israel hålls ansvariga för sina brott. Slutligen uttryckte vi vårt krav att Handala får fri passage på sin resa till Gaza.

Sandra Barrilaro, författare och fotograf från Spanien, John Soos, doktor i psykologi från Kanada, Stephanie Crawford, deltagare från Canadian Boat to Gaza, Arne Birger, kapten på M/S Handala och Stefan Sundström uttalade sig också om Palestina och Ship to Gaza och vikten att bryta sjöblockaden.

Det var ett stort pressuppbåd som mötte Handala när hon anlöpte i Malmö och Ship to Gaza ställde upp på många intervjuer med både internationella nyhetsbyråer, TV, dagspress, radio. Vi är väldigt glada över att media genom vår aktion äntligen uppmärksammar Palestinafrågan.

 

På Kajen fortsatte programmet enligt följande:

Tal av Aseil från Gaza, av Hayna – Dima, av Latinos for Palestine.

Gruppen Nynningen uppträdde tillsammans med Stefan Sundström

Palestinagrupperna talade

General Knas uppträdde på plats.

Merima och Abdallah läste poesi

18:00 avslutades programmet av Vänsterpartiet Malmö där Yomn Kadoura talade

 

Ship to Gaza fortsatte sedan på Panora biograf 18:30 där Sandra Barrilaro var på plats för att lansera sin bok ”Against Erasure: a Photographic Memory of Palestine Before the Nakba”. Boken handlar om hur det palestinska samhället existerade långt innan Israel bildades och utmanar den sionistiska idén att Palestina var folktomt och oorganiserat. Torbjörn Björlund inledde med en historisk presentation av Palestina. Sedan berättade Sandra Barrilaro om arbetet bakom boken och hur den kom till. Hon fortsatte sedan med att visa några bilder från boken och beskriva bilderna. Fotografierna visar palestinier på arbetsplatser, i hemmet och i skolan. De visar ett samhälle där olika folk från flera religioner lever tillsammans. Bilderna skildrar också vardagen som många av oss känner igen i våra egna familjealbum. Bilderna visar också ett oerhört utvecklat och organiserat samhälle med tågstationer och flygplatser, möten hos fackföreningar och i statsnämnder.

Efter boksläppet anordnade Panora en stödvisning för Ship to Gaza av dokumentärfilmen ”Även de döda har ett namn”.

 

 

Jea

Jea

Leave a Reply