Skip to main content

Vi är på väg till Gaza. Vårt stopp i Malmö är ett av alla trettio stopp på vår färd. Vi stannar här till den 10 maj för att då fortsätta till Köpenhamn och Europa och Gaza. Handala, seglar vi med för att visa att Palestina har folkets stöd, i Europa och i världen och i varje hamn möts vi av en ständigt ökande solidaritet för Palestina.

 

Vi är studenter, pensionärer, vanliga människor från flera länder som tillsammans står enade i ett gemensamt syfte, att bryta den illegala blockaden av Gazaremsan. Efter förmåga, har vi som konstnärer, musiker, författare och sjömän därför mönstrat på Handala. Vi är här för att fredligt protestera och låter oss inte provoceras.

 

Vi stödjer Palestina och anser att efter så många år av ockupation, kolonialism, förtryck och blockad är det viktigare än någonsin att agera. Freedom Flotilla Coalition, som Ship to Gaza Sverige, Ship to Gaza Norge, Rumbo a Gaza España och Canadadian Boat to Gaza är en del av, går till handling. Med denna fiskebåt Handala gör vi ett nytt försök att bryta blockaden av Gaza. Våra aktioner är och har alltid varit fredliga.

 

I 17 år har vi kämpat för att bryta blockaden och i år är det viktigare än någonsin. Situationen i Gaza är katastrofal. Ingen kan undgå att se lidandet hos befolkningen av Gaza som i så många år, och sedan oktober förra året utan liknelse utsatts för urskillningslös bombning, beskjutning och fördrivning. Hela världen ser hur de palestinska barnen mördas.

 

Vad världen bevittnar i Gaza är ett folkmord och vi anser det vår skyldighet att agera. Vi önskar att fler kunde förstå vad palestinierna redan förstått, att Palestinas frihet är hela världens frihet. USA:s, EU:s, Sveriges och de andra västerländska regeringarna bär skulden för den förnedring, och det hat och våld som palestinierna lever under varje dag. Deras medskyldighet i folkmordet får inte gå obemärkt. Våra makthavare måste ställas till svars för sitt agerande.

 

Just nu bombas Rafah på Gazaremsan och här i Malmö pågår Eurovision Song Contest där Israel har välkomnats att delta. Vi kan inte fira den etniska rensningen av palestinier i Gaza med en musikfestival där Israel deltar. Det är en skam för European Broadcasting Union och Sverige att deras medverkan inte har kunnat stoppas.

 

Vi fördömer Israels deltagande i Eurovision Song Contest i Malmö.

Vi fördömer Israel för folkmord, ockupation, blockad och användandet av svält som vapen.

Vi fördömer Sveriges regering för medskyldighet i folkmordet och ockupationen.

 

Våra krav är tydliga.

Vi kräver ett permanent eldupphör i Gaza. Det palestinska folket har rätten att återvända och bygga upp sitt land.

Vi kräver att våra regeringar agerar för att stoppa Israels folkmord i Gaza.

Vi kräver att den svenska regeringen upprätthåller folkrätten och att Israel hålls ansvariga för sina brott.

Slutligen kräver vi fri passage för Handala till Gaza.

Jea

Jea

Leave a Reply