Skip to main content

2018 Freedom for Gaza – Mairead – Falestine

Gaza Freedom Flotilla 2018 “Rätten till en rättvis framtid för Palestina” började sin resa i mitten av maj från flera hamnar i Skandinavien.

Två båtar – Al Awda (The Return) och Freedom for Gaza seglade längs Atlantkusten, medan två andra båtar – Mairead (Namnet döpt efter Nobelpristagaren och stor palestinavän Mairead Maguire) och Falestine reste via europeiska kanaler och floder, det var första gången någon av Ship to Gazas båtar seglade denna rutt.

På initiativ av den israeliska ambassadören i Frankrike vägrade Paris polispatrullbåtar att låta de två små båtarna stanna vid floden Seine i Paris för planerade aktiviteter – vilket fick stor publicitet. Här kan du se en video där polisen hindrar båtarna från att stanna i Paris.

Vid varje etapp av resan, på alla fyra båtarna, gick ombord nya deltagare för att ge fler palestinavänner möjlighet att delta vid akionen. Över 100 personer deltog på båtarna under 75-dagarsresan och hundratals andra hjälpte till vid de 28 hamnar som åtminstone en av båtarna besökte. Konstnärer från många städer blev inbjudna att måla på båtarna med meddelanden till Gaza/Palestina.

I slutet av juli samlades båtarna i Palermo, Sicilien, Italien för den sista etappen mot Gaza. Information och foton om evenemang och besökare längs vägen kan du se här.

Tyvärr på grund av mekaniska problem och en besättning avslutade de två små båtarna Falestine och Mairead sin resa i Medelhavet och kunde inte segla mot den olagliga israeliska blockaden.

Al Awda och Freedom lämnade hamnen i Palermo den 22 juli 2018 mot Gaza, Palestina. Al Awda hade 22 besättningar/deltagare och Freedom hade 12 besättningar/deltagare. Den israeliska militären stoppade båda båtarna på internationellt vatten, Al Awda den 29 juli och Freedom den 3 augusti. Både besättningen och deltagare arresterades. Den israeliska marinen misshandlade besättning och deltagare och tog dem mot sin vilja till ett land de inte ville åka till Israel, därefter fängslade dem och slutligen utvisade dem.

Båtarna hade som en gåva till Gazaborna en last med 114 lådor med medicinsk utrustning (sterila gasbindningar och suturer) till ett värde av 10 000 euro, till Gaza enligt internationell lag. Fram till idag har dessa gåvor aldrig lämnats över till Gazaborna.

De 12 deltagare och besättning på den sista etappen på båten Freedom for Gaza var:

John Turnbull – kapten, Kanada
Francisco Canales, Spanien
Anna Dressler, Tyskland/Sverige
Ferry Sarpooshan, Sverige/Iran
Tobbe Larsson, Sverige
Ellen Hansson, Sverige
My Leffler, Sverige
Carl-Robert Staiger, Sverige
Karin Sanfridsson – Sverige
Pascal Maurieras, Frankrike
Ian Diaz Young, journalist – Storbritanien/Spanien
Richard Sudan, journalist – Storbritanien

Deltagare och besättningen på Falestine, som var tvungna att stanna i Grekland på grund av mekaniska problem, orsakade av en storm efter att ha lämnat Sicilien är:

Andreas Gustafsson – Sweden – Kapten
Jan Stromdahl – Sweden
Nils Andersson  – Sweden
Gabor Tiroler – Sweden

Mer information om deltagarna här
https://jfp.freedomflotilla.org/participants )

Rutten över båtarna runt och genom Europa till Sicilien här https://legalcasesagainstisraelattacksoncivilianboatstogaza.wordpress.com/2017/06/03/31-boats-challenge-israeli-naval-blockade-of-gaza/ )

Listan över de 22 deltagare och besättning på Al Awda under sista etappen kan du läsa här https://legalcasesagainstisraelattacksoncivilianboatstogaza.wordpress.com/2017/06/03/31-boats-challenge-israeli-naval-blockade-of-gaza/ )

Media

Ship to Gaza seglar för att bryta tystnaden – ETC/Debatt
https://www.etc.se/debatt/ship-gaza-seglar-att-bryta-tystnaden

”Det byggs murar överallt men vi försöker bygga broar för Gaza – ETC
https://assets.ctfassets.net/37phetze4iue/3Ynchax0ukAwGM0s8a0u2e/55be360a44146eb8651c144ef3e52e1f/DagensETC-20180724_2018_nr198_24.pdf

Tal av Olle Katz, kapten på Maired 6 maj – 2 juni, vid möten längs svenska västkusten och i Wilhelmshaven Tyskland.

Den romerska kejsaren och sjörövaren Pompejus är berömd för sitt yttrande: ”Att segla är nödvändigt, att leva är det inte.”

Tack för ert stöd till Ship to Gaza. Jag heter Olle Katz, är kapten på en av de små segelbåtarna, Maired, vilken är döpt efter den nordirländska fredskämpen och fredspristagaren Maired McGuire. Jag är även ordförande i föreningen Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF) som verkar för en rättvis fred mellan de semitiska brödrafolken: palestinier och judiska israeler. Det är viktigt att veta att allt fler judar runt om i världen inte håller med regeringen Netanyahus rasistiska politik som inte bara drabbar palestinier, den drabbar även judar med arabisk bakgrund i Israel. Motståndet mot Israels politik byggt på bosättningar och ockupation finns i Europa, det växer i USA och finns också inom den judiska israeliska fredsrörelsen.

Vi seglar med en last av solidaritet med det palestinska folket, med fokus på befolkningen i Gaza, inspärrade av Israel i världens största utomhusfängelse. Palestinierna är förtryckta även av dåliga och korrupta ledare i Gaza och Ramallah. Dåliga ledare som de i Israel och Palestina behöver varandra för att motivera sin makt. De sprider rädsla som leder till hat som leder till våld. Det är viktigt att skilja på folket och dess ledare. Vår aktion är inte ett stöd för Hamas, det är ett stöd för det palestinska folket. För mig är det en fråga om mänskliga rättigheter. Alla människor har rätt att leva i fred och trygghet, med hopp om en bättre framtid för sig själva och för sina barn. Rättigheten gäller folk av alla religioner, hudfärg och nationalitet. Det gäller såväl palestinier som israeler. Det palestinska folket lider under en brutal israelisk ockupation, men även israeler drabbas av konflikten.

Vi seglar med en last av hopp, solidaritet och framtidstro, vi hoppas att våra båtar, de som skall skänkas till Gazas folk, snart kan segla ut från Gazas strand som fiskebåtar och som skolfartyg där unga palestinier får lära sig att segla. Våra båtar är symbol för hoppet om en bättre framtid för Gazas unga. Jag hoppas att få komma dit och segla med våra båtar i Gaza

Sällan har Pompejus yttrande känts mer aktuellt: Navigare neccese est – att segla är nödvändigt. Idag från Wilhelmshaven (Helsingborg, Amsterdam….) till Gaza. För ett fritt Palestina, för ett öppet Gaza, för ett demokratiskt Israel för en rättvis fred!