Skip to main content

För barnen i Gaza seglar vi igen: Med ett budskap om hopp och solidaritet 2023 och 2024

Eftersom över 50% av Gazas befolkning på över 2 miljoner är barn, är blockaden en pågående kollektiv bestraffning av civilbefolkningen främst mot oskyldiga och berövar dem deras barndom, deras rätt till säkerhet, utbildning och hälsa samt deras utsikter till en anständig framtid.

I juli 2017 rapporterade FN:s landsteam att ett 11-årigt barn i Gaza under sin
livstid inte har haft tillgång till elektricitet i mer än 12 timmar per dag. Ingen kan påminna sig när det senast fanns drickbart vatten i kranen på ett tillförlitligt sätt. Minnen av hur lätt det var att ta sig in och ut ur Gaza blir också alltmer avlägsna.

Under den stora marschen för återvändande 2018-2019 sköts, skadades och dödades även barn. Deras rörelsefrihet begränsar deras tillgång till sjukvård. Den mer dödliga ”tårgasen” fungerar som ett nervgift och skadar barns nervsystem.

Gaza har varit under israelisk blockad de senaste femton åren, och under denna tid har Israel också genomfört oräkneliga attacker mot den belägrade befolkningen, vilket har förvandlat deras liv till en mardröm och en ständig kamp. Genom Freedom Flotillas uppdrag till havs har vi uppmärksammat deras lidande och motstånd internationellt. FFC:s uppdrag syftar inte bara till att utmana den israeliska blockaden, utan också till att visa solidaritet och förmedla ett budskap om hopp till det palestinska folket. Med stöd från människor och organisationer från hela världen kommer vi att få detta att hända.

Båten är döpt till Handala för att hedra det symboliska palestinska flyktingbarnet som längtar efter att återvända till ett fritt Palestina. I år besöker hon några av norra Europas hamnar i ett försök att bryta tystnaden om situationen i Gaza, och uppmärksamma blockadens konsekvenser och att det måste få ett slut. 2024 planeras nästa segling till Gaza.
För Gazas Barn!

Ship to Gazas senaste debattartikel Debatt ETC: Gäller inte folkrätten för Gazas barn?

Här kan du läsa om båtens ankomst i Halmstad och Göteborg

Kom och möt Handala i Halmstad och Göteborg