Ship to Gaza

  • Ship to Gaza är en partipolitiskt och religiöst oberoende ideell förening som vill verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och den allmänna folkrätten.
  • Ship to Gaza avser att utrusta, bemanna och segla ett fartyg med humanitärt bistånd från Norden till Gaza via hamnar i Europa och Medelhavet. I Gaza kommer mottagandet att administreras av partipolitiskt oberoende organisationer.
  • Ship to Gaza är ett initiativ för praktisk solidaritet med Gazas befolkning.

Stöd Ship to Gaza

Nyhet Henning Mankell dog igår efter en lång tids sjukdom. Hans engagemang för Ship to Gaza och för rättvisa och jämlikhet för det palestinska folket avstannade inte. Förra året var han med i Ship to Gazas monter på bokmässan.
Nyhet I senaste numret av svenska sjöbefälsföreningens (SBF) tidskrift Sjöbefälen (nr 5 2015) rapporteras om det israeliska överfallet på Ship to Gazas trålare Marianne av Göteborg.
Foto: www.kremlin.ru
Nyhet 7 augusti lanserade mjukvaruutvecklaren och Manchester-bon Damian Moran en namninsamling med krav om att Benjamin Netanyahu arresteras och åtalas för krigsbrott i samband med dennes kommande besök i Storbritannien i september.
Foto: Kashfi Halford
Nyhet Under måndagen uppgav en talesperson för Gazas hälsomyndighet att sjukvården i Gaza befinner sig på randen till kollaps och att flera sjukhus riskerar att behöva stänga till följd av energikrisen.
Foto: Mohammed Al Baba/Oxfam
Nyhet Bristen på tjänligt vatten har står inverkan på vardagslivet för palestinier i Gaza. Den tillåtna Importen av dricksvatten från Israel motsvarar endast en bråkdel av behovet i Gaza. 
Nyhet Den palestinske frilansjournalisten och författaren Mohammed Omer, boende i Gaza, skriver i New York Times om situationen i Gaza ett år efter Israels krig. 
Pressmeddelande Israeliska staten har inlett en rättsprocess med syfte att konfiskera Ship to Gazas svenskflaggade fisketrålare Marianne av Göteborg. Marianne användes vid Ship to Gazas senaste försök att bryta blockaden av Gazaremsan och bordades av israeliska marinen natten till 29e juni i år på internationellt vatten.
Nyhet Igår söndag, öppnade Israelisk miliär eld mot fiskebåtar som seglade inom de tillåtna sex sjömil fiskevatten utanför al-Sudanjyya området nordväst om Gaza city. Inga skador är rapporterade hos fiskarna som med rädsla för att bli arresterade, skadade eller dödade tvingades gå i land. 

Nu är boken om Estelle-aktionen 2012 ute!

I juni 2012 avseglade Ship to Gaza och Estelle från Umeå. Frivilliga hade lagt ned hundratals obetalda arbetstimmar på att göra den till segelskonare ombyggda trålaren sjöduglig. Vid midsommar inleddes den 5000 sjömil långa färden mot Gaza.

Köp boken i Webbshopen

Läs mer om aktionen

Är detta en människa?

En folkbildningsaktion från ABF för att fokusera på och bidra till att befria Palestina, Israel och världen från ockupationen. Framtagen i samarbete med Ship to Gaza

Läs mer på ABFs hemsida

Ladda ner hela materialet för studiecirkeln