Skip to main content

Till Svenska Hamnarbetarförbundet
Förbundsordförande Martin Berg
Vi Ship to Gaza Sverige skickar detta brev som medverkande i Freedom Flotilla Coalition. En sammanslutning av organisationer över hela världen som arbetar för att bryta blockaden av Gaza.

Som ni säkert vet är situationen i Gaza förtvivlad. Det är en fortsatt process i utnötningen av Gaza och raserandet av det palestinska samhället, som har pågått i decennier. Snart 10 månader har gått sedan Israel inledde sitt fullskaliga folkmord på det palestinska folket och inget slut är i sikte.

Internationella domstolen har uppmanat Israel att upphöra med aktiviteter som kan utgöra folkmord inklusive att inte tillåta humanitär hjälp. Detta har också följts av uppmaningar från FN:s säkerhetsråd och generalförsamling att inleda eldupphör.

Trycket på detta har lett till att miljoner människor har organiserat sig och protesterat med uppmaningen att upphöra med detta folkmord. Trots denna press har Israels regering fortsatt med slakten på det ockuperade palestinska folket, med stöd av USA och många andra västländer. De har mördat och skadat tiotusentals civila. Officiella siffror nämner 40 000 döda, majoriteten kvinnor och barn, men en artikel i The Lancet uppskattar att dödssiffrorna kan stiga till så mycket som 186 000.

Israel utför fruktansvärda brott dagligen:
– Bombning av hem, sjukhus, skolor, moskéer och kyrkor
– Överkörning av skadade människor med stridsvagnar
– Krypskyttar som skjuter barn i huvudet
– Arrestering, fängslande och tortyr
– Förstörelse av begravningsplatser m.m.

De använder också svält som ett vapen genom att stänga alla inpassager till Gaza. Människor dör av svält och undernäring, där barn återigen är en majoritet av offren.

Därigenom, och eftersom USA fortsätter att ge stöd för att dölja detta folkmord och resten av världens regeringar är antingen inkapabla eller ovilliga att sätta stopp för det, så lämnas folket att ta ställning att agera. Därför vädjar vi till er att utnyttja den enorma kraften i den fackliga rörelsen för att stoppa detta folkmord. Speciellt ber vi alla hamnarbetare att vägra lasta eller lossa fartyg med gods som kommer från eller ska till Israel. En sådan bojkott kanske till slut kan sätta sådan press på Israel att det avbryter detta folkmord. Två saker är värda att nämna här:

  1. Till att börja med var vår tanke att vägran att lossa och lasta gäller fartyg som är lastade med vapen, krigsmaterial eller bränsle. Men hamnarbetare bör vägra att lossa allt som kommer från eller är på väg till Israel eftersom allt på ett eller annat sätt används för att underlätta folkmordet. Medan det är viktigt att vägra hantera vapen, bränsle och dylikt som direkt påverkar folkmordet så mördas folket i Gaza också genom att svälta ut folket. Man avbryter vattenförsörjning, bombar vattenkällor, förstör jordbruksmark, stoppar medicinleveranser och ser barn dö av undernäring och brist på sjukvård. Därför behöver allt gods från och till Israel stoppas för att sätta ekonomisk press på Israel att ändra sin politik. Just nu fortsätter livet för israeler ungefär som innan 7 oktober 2023, medan regeringen framkallar skräck och förtvivlan hos palestinier i Gaza och över hela Palestina. Så detta gods tillåter ekonomin och det dagliga livet att fortsätta som vanligt i det israeliska samhället och tillåter Israel att fortsätta med sitt folkmord. Såvida inte en fundamental förändring sker så kommer inte någon förbättring ske vad gäller Gaza.
  1. Israelflaggade fartyg. Tidigare har hamnarbetare vägrat hantera ryskflaggade fartyg. Det är viktigt att inte bara vägra hantera israelflaggade utan alla fartyg som kommer eller är på väg till Israel. Detta för att många som trafikerar Israel och lägger till i israeliska hamnar gör det under annan flagg, även när ägandet är israeliskt.

Vi uppmanar er att agera i detta. Ni kan rädda många liv genom att vidta dessa åtgärder.

Vänligen,
Ship to Gaza Sverige
Jeannette Escanilla, Ordförande, Ship to Gaza Sverige.
Sverige, 5 augusti 2024

Brevet är även publicerad i Dagens ETC
När världens regeringar sviker är det upp till människor att agera i solidaritet med Gaza. Svenska Hamnarbetarförbundet bör ta tillfället i akt att utnyttja kraften i den fackliga rörelsen för att sätta press på Israel att upphöra med det pågående folkmordet, skriver Ship to Gaza Sverige.
Läs mer Dagens ETC

 

 

 

Jea

Jea

Leave a Reply