Skip to main content
Den 30 juli deltog Ship to Gaza Sverige i eventet ”VOICES AGAINST VIOLENCE – Solidaritet med Palestina – Varje röst räknas”. Kvällens insamling gick till vårt arbete med att bryta blockaden av Gaza. Ship to Gaza Styrelseledamot Jonatan Michaneck höll följande tal:
……..,,,,,
I över 15 år har #Gaza varit ett fängelse. Sedan år tillbaka, ett koncentrationsläger, sedan 2023, ett gravfält. Ord kan inte beskriva tragedin. De bilder och filmer som når omvärlden vittnar om en katastrof utan like. Desperata rop på hjälp hörs då endast ropen lyckas undfly terrorn. De besvaras avvisande, med ett nej, med ett beklagande, med en tår fast aldrig med ett avståndstagande från våra makthavare.
#Folkmordet i Gaza är det värsta som hänt under min livstid och jag börjar fundera på om det inte är något av det mest förfärliga som hänt i historien. Orsakat helt av människan. Vid sidan står vi vanliga människor, vi som har en själ och lite godhet kvar och vi undrar, hur kan denna mardröm fortsätta?
Hur kan vår regering stötta förövarna?
Hur kan vår värld tillåta, vad som nu liknar en utrotning?

Ännu letar jag efter svar.

Sedan 2008 har Ship to Gaza seglat mot Gaza för att bryta den inhumana, kränkande, olagliga och våldsamma sjöblockaden som infördes 2007. Blockaden berövar palestinierna havet och försvårar grovt deras möjlighet till fiske och omöjliggör handel med resten av världen. Blockaden och isoleringen är så grym att Gaza beräknades vara obeboeligt till 2020. Folk har länge gått hungriga på Gazaremsan. Ship to Gaza grundades för att stå upp emot orättvisan. Vi möttes av hat och hot, sabotage och till och med dödligt våld. Men trots det vill jag meddela, vi ger inte upp!


I år är vår aktion
#Handala större och viktigare än någonsin. Med en gammal norsk fiskebåt har vi korsat #Europa och fördömt #EU och regeringarna i respektive land för medskyldighet till folkmord. Vi har byggt allianser med fackförbund och Palestinaorganisationer och använt alla verktyg för att sätta press på politikerna. Men efter varje möte med en borgmästare, med fullmäktige och stadsråd, parlamentariker och media står vi frågandes efteråt…

Jonatan Michaneck, styrelseledamot.


Är det här vad som krävs
för att den värsta katastrofen de senaste 30 åren ska få uppmärksamhet? En båt med 16 aktivister.


Sedan Handala lämnade Oslo Första Maj har det varit en nervös och känslomässig resa. Då hade jag hopp om en permanent eldupphör innan sommaren. Nu när Handala närmar sig Gaza hoppas jag bara att det finns någon att ta emot båten.

Kampen fortsätter och vi står enade med Palestinarörelsen, tills #Palestina är befriat, tills rätten att återvända respekteras och rättvisa har skipats.
/Jonatan Michaneck
Jea

Jea

Leave a Reply