Kampen för vatten i Gaza

 
Författare: 
Leila al-Najar och Ishraq Othman

Av Leila al-Najar och Ishraq Othman, 22 oktober 2011

Strandlägret 'al-Shate' är beläget väster om Gaza City. Små sammangyttrade hus och en outhärdlig stank från avloppsvattnet som rinner i gränderna. I egenskap av frivilliga i Youth for the Right of Water and Sanitation project (YRWS, Ungdomar för rätten till vatten och sanitet) händer det att vi slumpmässigt besöker hem där för våra fallstudier av vattenrelaterade problem. Invånarna dras med oerhördt allvarliga problem avseende tillgången på vatten som förorsakas av den israeliska ockupationen som i åratal har utnyttjat och tagit över alla våra sötvattenkällor, grundvattnet, Jordanfloden, Gazadalen och sjön Tiberias. Alla vattenreserver börjar ta slut och saltvatten tränger i allt större utsträckning in i de flesta husen i Gaza.

Vi besökte Haider Saed Abu-Jazyas hem. Han är snickare, 51 år och har fjorton barn. Familjen har sedan länge haft ett elände med att skaffa vatten. "Vi har lidit av brist på vatten och orättvis tilldelning i tio år. Vi har tillgång till vatten bara två dagar i vecken. Vattnet kopplas på vid midnatt och stängs av igen på morgonen. Till bristande tillgång och förorenat vatten har det salta vattnet tillkommit som ytterligare ett problem," säger Haider, som ser äldre ut än han är.

Av Haiders tonfall förstår vi att han är ytterligt bekymrad över sin familjs överlevnad. Det liv av umbäranden som han fått i arv från sina föräldrar som tvingades fly, kommer han att föra vidare till sina barn. "Kan du dricka en kopp kaffe med tre skedar salt i? Det kan du inte," säger han med eftertryck. Han beskriver hur förorenat och salthaltigt vatten påverkar familjen negativt. Därför känner han sig nödsakad att köpa en dunk om femhundra liter som kostar 15 shekel eller 4 dollar per dag. Ibland lånar han av någon granne eller bekant för att betala, ibland har inte de heller några pengar.

Rent vatten används inte bara som dricksvatten, utan också till andra husbehov. Haider har en stor familj, hans låga lön täcker bara de enklaste viktigaste behoven som vatten, fastän det är en mänsklig rättighet att ha tillgång till rent vatten.

"Ett hus utan vatten är öde som en öken," sammanfattar han.

En gång var de utan vatten två veckor i rad, så att det inte gick att laga mat tvätta sig eller tvätta kläder. Deras kläder blev så smutsiga att de inte gick att återanvända och fick kastas.

Hur kan människor överleva under sådana förhållanden? Hur undviker man sjukdomar som orsakas av saltvatten?

"Det dåliga vattnet ger barnen allergier och de får röda prickar i huden," viskar hans fru.

Källa: Mondoweiss

Översättning: Kerstin Johansson, Lund