Att minnas - de mördades på Mavi Marmara

 
Författare: 
Edda Manga

Att minnas:

Çetin Topçuoglu,                (chetin topchuolo)

Ibrahim Bilgen,                   (Ibrahim bilgen)

Ali Haydar Bengi,               (ali haydar bengi)

Cevdet Kiliçlar,                   (djevdet kIlichlar)

Fahri Yaldiz,                        (fahri yaldIz)

Necdet Yildrum,                 (nedjdet yilderum)

Cengiz Songür,                   (Djengiz Songyr)

Cengiz Akyüz,                     (Djengiz Akjys)

Furkan Doğan,                    (furkan Dooan)

En människa är en dödlig varelse som bär ett namn. Det betyder att en människa har ett unikt och oersättligt liv och att hon står i förbindelse med andra.

De mest extrema formerna av förtryck innefattar alltid ett bortraderande av namnet. Genom att göra människor namnlösa dehumaniseras dem. De kan sedan behandlas som djur eller ”nakna liv”, dvs. som varelser som kan dödas ostraffat och som inte behöver sörjas.

Jag vet att det här är en fest, ett tillfälle att dela glädje och hopp med varandra och det är inte min intention att förstöra stämningen med att bjuda in sorgen i rummet.

Men sorg och minne måste ges en plats, därför att sorg och minne och benämnande är motsatsen till dehumanisering, det är något som skapar en mänsklig gemenskap och det är en sådan gemenskap vi bejakar här idag.

De nio kamrater som blev dödade under den israeliska attacken mot Frihetsflottan den 31 maj förra året gav sitt liv för en värld i vilken palestinier betraktas och behandlas som människor. Både rasism och terrorismstämpling har använts mot dem – som det används mot palestinier – för att legitimera morden mot dem. De har reducerats till ”nio turkar” och ”islamistiska extremister” i massmedia och krigspropaganda.

Men våra kamrater var dödliga och de bar namn: de var familjemedlemmar och yrkesmän och de var en del av den fantastiska globala solidaritetsrörelsen med Gazas befolkning som vi också tillhör.

Çetin Topçuoglu (chetin topchuolo) föddes 1956 han var coach för det turkiska nationella taekwondo laget. Tidigare hade han varit både turkisk och europeisk mästare och vunnit en silvermedalj i världsmästerskapet. Han lämnade efter sig hustrun Çiğdem och sonen Aytek.

İbrahim Bilgen(Ibrahim bilgen) föddes 1949 och var elektrisk ingenjör. Han hade emigrerat från Irak till Turkiet och levt i Siirt i södra Turkiet sedan 1980. Han lämnade efter sig fru och sex barn. Enligt obduktionen dog han av fyra skott.

Ali Haydar Bengi (ali haydar bengi) föddes 1970, var litteraturvetare från Al-Azar universitetet i Kairo. Lämnade efter sig fru och fyra barn.

Cevdet Kılıçlar (djevdet kIlichlar) föddes 1972. Han var journalist och fotograf och var ansvarig för mediarummet på Mavi Marmara. Han sköts med en skott i pannan medans han höll på att fotografera attacken. Han lämnade efter sig sin fru Derya och sina två barn Gülhan and Ali Erdem.

Fahri Yaldiz(fahri yaldIz) föddes 1968, han arbetade som brandman och lämnade efter sig hustru och fyra barn. Fahri dödades med fem skott, den ena direkt riktad mot hjärtat.

Necdet Yildrum (nedjdet yilderum) föddes 1978, han arbetade med medicinavdelningen på IHH, han lämnade efter sig sin fru Refika och en tvåårig dotter som heter Melek. Han dödades när han gick upp till övre däck för att hjälpa till att bära ner sårade.

Cengiz Songür (Djengiz Songyr) föddes 1962, han hade en liten tygaffär i Izmir, han lämnade sin fru och sju barn efter sig. Obuktionen visar att han blev avrättad på nära håll.

Cengiz Akyüz (Djengiz Akjys) föddes 1969, han arbetade inom byggnadssektorn och ville hjälpa med återuppbyggnaden i Gaza. Han lämnade efter sig fru och tre barn.

Furkan Doğan (Furkan Doğan) föddes 1991 i New York, var amerikansk medborgare och var gymnasiestudent i Turkiet. Furkan blev avrättad med fem skott på nära håll. Trots att han var amerikansk medborgare gick hans död förbi i tystnad i USA.

Jag känner djup tacksamhet att ha fått uppleva mänskligt mod som fått mig att tro och hoppas på att dödliga människor i sin singularitet kan agera tillsammans för att humanisera världen.