Adaktusson avhumaniserar palestinierna

 
Författare: 
Victoria Strand

Artikeln publicerades först på SVT Debatt den 28 december 2011. http://debatt.svt.se/2011/12/28/adaktusson-avhumaniserar-palestinierna/

Efter att 20/12 ha sett filmen Gazas tårar på SVT läser jag med stigande förvåning en krönika av journalisten Lars Adaktusson i Metro. Har vi sett samma film?

Palestinierna anklagas i Adaktussons text för kaos och anarki, grovt våld och laglöshet. Adrenalinstinna, desorienterade och beväpnade unga män styr och ställer som de behagar. Bara delvis är denna mänskliga misär ett resultat av Israels politik, ty roten till det onda är egentligen extremismen. Israels militära överfall med flygvapen, flotta och markstridskrafter 2008-2009 som filmen handlar om kallar Adaktusson för ett ”krig mellan Israel och Hamas”. Ett krig? Var finns proportionerna? Folkrätten och de mänskliga rättigheterna? 1400 palestinier, varav 400 barn, dödas av den israeliska militären under denna räd. 13 israeler förlorade livet – varav två av egen eld.

Vittnesmålen från de palestinska ungdomarna och bilderna av döda, lemlästade och föräldralösa barnen kallar Adaktusson för exploatering och propagandanummer. Detta står i skarp kontrast till hans empati för de israeliska barnen, som enligt hans artikel lever i skräck i plågade samhällen där bomblarm är återkommande inslag och där befolkningen lider av traumatiska besvär.

Adaktusson har självklart rätt i att inga barn under några omständigheter ska behöva traumatiseras av krig och militära överfall. Men den massiva granatbeskjutning som i tre veckors tid drabbade Gazas civilbefolkning går inte att jämföra med de 8000 granater som sedan 2001 skickats mot Israel.

Det är skillnad att vara plågad av bomblarm och vara plågad av bombplan

Det är skillnad mellan att vara rädd i ett skyddsrum och att inte ha något skyddsrum alls. Det är skillnad att vara plågad av bomblarm och vara plågad av bombplan.

Cynismen i Adaktussons artikel är slående. Men än värre är hans totala dehumanisering av palestinierna. När pappor gråter över att deras barn har dödats ser han ”propaganda”, när en flicka som förlorat hela sin familj och invalidiserats säger att hon velat följa de döda är det ”exploatering”, när en far med sitt skadade barn i knät uttrycker sin kärlek hävdar Adaktusson att han vill sprida hat. Denna dehumanisering av människor innebär att de inte är som vi. Och om de inte är som vi behöver vi inte känna med dem eller bli upprörda över vad de drabbas av – deras barn är inte som våra barn.

Då behöver vi inte heller bry oss om att Israels blockad av Gaza fortsätter. Att invånarna i Gaza inte kan fiska eller exportera sina jordbruksprodukter eftersom Israel inte tillåter export. Vi behöver inte bry oss om att 75% av befolkningen på grund av blockaden är bidragsberoende. Eller att de inte får ta in cement för att återbygga sina raserade hus eller skolor. Eller att 90% inte har rent dricksvatten, eftersom vattenverket som bombades sönder av israelerna inte fått ta in reservdelar och cement för reparation. Eller att de inte får sjukvård eftersom det saknas mediciner och reservdelar till de trasiga apparaterna som förstörts av de ständiga elavbrotten.

Nej Lars Adaktusson, du har nog inte sett den film som visades på Göteborgs filmfestival och belönades med publikens pris. Om du fått bestämma hade den förmodligen aldrig visats på SVT. Israels blockad mot Gaza kan bara försvaras om man väljer att blunda för dess offer.