Turkiet vägrar tillmötesgå turkelkomittén förfrågan att utreda Marmaras kapten

Nyhet Skapad 9/12 2010 kl 17:28
 

Ankara säger att de redan förhört kaptenen ombord på Mavi Marmara som en del i en turkisk utredning, och vidarebefordrat vittnesmålet till FN, det rapporterar i dag den liberala israeliska tidningen   Haaretz

Turkiet vägrade resolut förfrågan från den israeliska kommittén att få förhöra kaptenen, Tural Mahmut, ombord på Mavi Marmara, flaggskeppet i den Gaza-destinerade konvojen som kapades av Israel i maj, rapporterar israeliska Channel 2

Tjänstemän från Ankara bekräftade i morse (onsdag) att den israeliska förfrågan avslagits, rapporterade nyhetssändningen.

Turkiet sade till Israel att kaptenens vittnesmål ska vidarebefordras mellan justitiedepartementen i båda länderna, hellre än direkt till turkelkommittén, en israelisk undersökningspanel ledd av en pensionerad domare ur högsta domstolen som undersöker räden den 31 maj.

Turkiska tjänstemän sade att kaptenens vittnesmål redan översatts till engelska och överräckts till FN som del i en separat utredning av flottaffären, avslutade Channel 2.

I svensk media rapporterade bland annat Dagens Nyheter(TT-AFP) i går(tisdag) om att kaptenen skulle vittna. Vi konstaterar att tidningen hade fel. Men att den inte kommenterar saken i dag.