Mellanösternexperter stöder Ship to Gaza

Nyhet Skapad 9/2 2011 kl 07:04
 

Vid ett välbesökt ABF-möte i Göteborg på tisdagskvällen uttalade Mellanösternexperterna och professorerna Helena Lindholm Schulz och Ulf Bjereld sitt stöd för Ship to Gazas initiativ att bryta blockaden mot Gaza.

   ABF-mötet hade den talande rubriken ”Gaza after the ships?” och hade samlat en panel bestående av Ship to Gazas talesperson Ann Ighe, vänsterpartiets Thaher Pelaseyed, statsvetaren Ulf Bjereld och freds- och utvecklingsforskaren Helena Lindholm Schulz. Moderatorn Nathalie Besér öppnade med den något omfattande frågan ”Vad är lösningen på konflikten i Mellanöstern?”. Med en sådan infallsvinkel är det lätt att hamna i bara alltför välbekanta storpolitiska spekulationer.

   Ship to Gazas Ann Ighe försökte vända på uppifrånperspektivet genom att ta sin utgångspunkt i den politiskt skapade omänskliga situation som för närvarande råder i Gaza. Hon påpekade att en förutsättning för varje fredsprocess värd namnet är att den illegala, inhumana och för samtliga inblandade parter destruktiva blockaden omedelbart upphör. För detta fick hon gehör från samtliga i panelen och, som det verkade, hela publiken.