Första rapporten om överfallet på Mavi Marmara inlämnad till FN

Nyhet Skapad 9/12 2010 kl 17:25
 

En undersökningspanel lämnade igår (onsdag in en preliminär rapport till FNs generalsekreterare Ban Ki-moon om Israels anfall mot ett turkiskt aktivistskepp som förde bistånsförnödenheter till Gaza,som ledde till nio döda och ett antal sårade, sade en av FNs talesmän, skriver AFP.

I den politiskt högerdominerade panelen som leds av Nya Zeelands förre premiärminister, den neoliberala Geoffrey Palmer ingår även den för krigsbrott anklagade Álvaro Uribe Vélez som varit Colombias president,  och representanter från Turkiet och Israel. Panelens uppgift är att undersöka vad som egentligen hände under attacken den 31 maj.

FN:s gav inga detaljer om rapporten men en talesperson för Ban sade att undersökningen genomförs i ”på ett positivt och kollegialt sätt”  ”panelen kom överens om i ljuset av den information som insamlats, att den ska undersöka och identifiera fakta, omständigheter och kontext runt händelsen och dess resultat och rekommendationer skall kunna användas för att förebygga liknande incidenter i framtiden” sade Bans talesperson.