Arkiv

Nyhet I senaste numret av svenska sjöbefälsföreningens (SBF) tidskrift Sjöbefälen (nr 5 2015) rapporteras om det israeliska överfallet på Ship to Gazas trålare Marianne av Göteborg.
Foto: www.kremlin.ru
Nyhet 7 augusti lanserade mjukvaruutvecklaren och Manchester-bon Damian Moran en namninsamling med krav om att Benjamin Netanyahu arresteras och åtalas för krigsbrott i samband med dennes kommande besök i Storbritannien i september.
Foto: Kashfi Halford
Nyhet Under måndagen uppgav en talesperson för Gazas hälsomyndighet att sjukvården i Gaza befinner sig på randen till kollaps och att flera sjukhus riskerar att behöva stänga till följd av energikrisen.
Foto: Mohammed Al Baba/Oxfam
Nyhet Bristen på tjänligt vatten har står inverkan på vardagslivet för palestinier i Gaza. Den tillåtna Importen av dricksvatten från Israel motsvarar endast en bråkdel av behovet i Gaza. 
Nyhet Den palestinske frilansjournalisten och författaren Mohammed Omer, boende i Gaza, skriver i New York Times om situationen i Gaza ett år efter Israels krig. 
Pressmeddelande Israeliska staten har inlett en rättsprocess med syfte att konfiskera Ship to Gazas svenskflaggade fisketrålare Marianne av Göteborg. Marianne användes vid Ship to Gazas senaste försök att bryta blockaden av Gazaremsan och bordades av israeliska marinen natten till 29e juni i år på internationellt vatten.
Nyhet Igår söndag, öppnade Israelisk miliär eld mot fiskebåtar som seglade inom de tillåtna sex sjömil fiskevatten utanför al-Sudanjyya området nordväst om Gaza city. Inga skador är rapporterade hos fiskarna som med rädsla för att bli arresterade, skadade eller dödade tvingades gå i land. 
Foto: Suhair Karam / IRIN, Creative commons license 2.0
Nyhet FN-organet UNRWA, som sörjer för välfärden för palestinska flyktingar i Gaza, Västbanken, Libanon, Syrien och Jordanien, dras med stora ekonomiska underskott och riskerar därför att behöva stänga skolor i Gaza.
Foto: Free Gaza Movement
Nyhet Den palestinska journalisten Rasha Abou Jalal skriver i nättidningen Al-Monitor om hur slitningar har uppstått mellan Gazas universitet i kölvattnet av den ökade akademikerarbetslösheten i Gaza.
Foto: Magne Hagesaeter / Creatice commons license 2.0
Nyhet Amnesty International har släppt en rapport om de israeliska angrepp som utfördes mot Rafah i Gaza under förra sommarens krig. Operationen inleddes fredagen 1 augusti 2014 - benämnd som "Svarta fredagen" - med syfte att frita en kidnappad israelisk soldat och avslutades 4 augusti. Mellan 135 och 200 palestinier dödades och många fler skadades.
Foto: Joe Catron
Nyhet Två palestinier besköts under fredagen av israelisk militär i närheten av Beit Lahyia i norra Gaza. En av dem klarade sig med lindriga skador medan den andre personen som träffades, en 17-åring, avled direkt efter.
Nyhet Göteborg Vinnande nummer är: 81 88 Vinnare nummer 1 har möjlighet att välja vinst först - och ombeds höra av sig till Virginia Cavallini (tel. 0704-95 14 97) senast den 31 juli. Priserna ser ni på bilderna här nedan.
Foto: amillionwaystobe / Creative commons license 2.0
Nyhet Företrädare för den israeliska armén (IDF) berättar för tidningen Haaretz att de gör bedömningen att Hamas idag inte verkar ha något intresse av en konflikt med Israel. Hamas är istället upptagna med att bekämpa de extrema salafistgrupper, bland annat anhängare till IS, som har ökat sin aktivitet i Gaza.
Foto: Omar Chatriwala / Creative commons license 2.0
Nyhet Journalisten Iyad Qatrawi skriver i den engelskspråkiga webbtidningen Al-Monitor att det palestinska arbetsmarknadsministeriet har gjort en överenskommelse med myndigheterna i Qatar om att ge 20 000 palestinier visum och arbetstillstånd.
Foto: K Voloshin / Creative commons license 2.0
Nyhet Den norska tidningen Dagbladet uppmärksammar de palestinska rapparna Mohammed Elsusi och Ayman Mhgames i ett reportage. De berättar om att de håller på att producera nytt material och att syftet är att "väcka folks drömmar igen":

Pages