Vad har hänt med de små segelbåtarna?

Nyhet Skapad 5/8 2018 kl 13:53
 

Norskflaggade Al-Awda och svenskflaggade Freedom for Gaza har uppmärksammats i media. De två mindre svenska segelbåtarna, Mairead och Falestine har rönt mindre uppmärksamhet efter poliseskorten genom Paris.

Mairead var med fram till Palermo, men blev kvar där eftersom vi inte kunde hitta en villig och kompetent besättning.

Falestine seglade iväg från Palermo tillsammans med Freedom. Söder om Italien tappade vi varandra i hårt väder. Vi fick en roderskada som innebar att autopiloten blev obrukbar. Något dygn senare gick förstaget tvärs av. Vi tvingades säkra riggen provisoriskt och gå för motor mot närmaste nödhamn med service.

Där kunde vi fixa rodret men rigg-och segelreparationerna var för omfattande för att vi skulle kunna fortsätta tillsammans med Freedom. Kustbevakningen har också efter tuffa förhör utfärdat seglingsförbud tills riggen är ok.

De små båtarna kom alltså inte fram till Gaza eller Israels provokationer på internationellt vatten. Deras insats har istället bestått i att påminna Europa om den Israeliska ockupationen och Gazabornas omänskliga utsatthet. Vi har gått på floder och kanaler genom Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike. Många har tagit del av vårt budskap och vi har nästan genomgående fått tummen upp. Vi har haft möten med Palestinavänner främst i Amsterdam, Rotterdam, Parisförorter, Lyon, Avignon och Marseille. Paraden genom Paris på Seine med knuffande polisbåtar och tjutande polisbilar var en höjdpunkt som uppmärksammades brett.

För Styrgruppen
Jan Strömdahl, Kerstin Thornberg, Kalle Ohlsson, Ellen Hansson, Jeannette Escanilla

Ship to Gaza Sweden, Sverige, 5 augusti 2018

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar