Turkisk domstol utfärdar arresteringsordrar för israeliska ex- generaler

Nyhet Skapad 26/5 2014 kl 19:47
 

Vid det sjätte domstolsförhöret i rättegången som behandlar den israeliska attacken mot Mavi Marmara och frihetsflottan i slutet av maj 2010 utfärdade den turkiska domstolen under måndagen arresteringsordrar för fyra tidigare högt uppsatta israeliska officerare.

De fyra som står åtalade för mordförsök, grov misshandel, kapning, skadegörelse, plundring och olaga frihetsberövande med flera brott är förre generalstabchefen Gabi Ashkenazi, förre chefen för flottan Eliezer Marom, förre chefen för den militära underrättelsetjänsten Amos Jadlin och förre chefen för den marina underrättelsetjänsten Avishai Levy. Den turkiska domstolen menar att en sådan order blir nödvändig då de åtalade har vägrat att infinna sig till domstolsförhandlingar i Istanbul. Därigenom kan de eftersökta officerarna gripas inte bara i Turkiet, utan också i andra länder som har ett utlämningsavtal med Turkiet

I och med att en turkisk arresteringsorder utfärdats kan ärendet hänvisas till Interpol som har möjlighet att utfärda en internationell arresteringsorder. I så fall kommer de israeliska officerarna att kunna gripas i samtiga interpols medlemsländer.

De två högst uppsatta officerarna, Gabi Ashkenazi och Eliezer Marom, inbegrips också i den anmälan för flera grova brott mot svenska medborgare och svenska intressen som Ship to Gaza Sverige lämnde in till svensk polismyndighet i november 2013. Ship to Gazas juridisk ombud i den rättegången, advokat Per Stadig, är nu på plats i Istanbul för att följa förhandlingarna. 

Källor: Haaretz, Reuters

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar