Svenskar vittnar i Istanbul om övergreppen mot frihetsflottan 2010

Nyhet Skapad 19/5 2013 kl 21:50
 

Många medier världen över har uppmärksammat att chefsåklagaren vid den internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) beslutat att granska händelserna i samband med Israels militära attack mot Frihetsflottan i maj 2010. Detta är dock inte den enda juridiska process som är aktuell just nu.

Sedan slutet av 2012 pågår en rättegång i Turkiet där fyra högt uppsatta israeliska militärer är åtalade. Frihetsflottan (Freedom Flotilla) som bestod av sex fartyg, däribland svenska och grekiska Ship to Gazas fartyg Sofia, var på väg till Gazaremsan med förnödenheter och passagerare för att bryta den illegala blockaden.

Fartygen, vars passagerare var obeväpnade civila, bordades på internationellt vatten av israeliska kommandosoldater. Under attacken dödades nio turkiska hjälparbetare på fartyget Mavi Marmara och ett stort antal skadades. Hjälparbetarna frihetsberövades, och tvingades till Israel där de sattes i israeliska fängelser. Soldaterna tog fartygen, lasten och passagerarnas personliga tillhörigheter.

De fyra som står åtalade i Turkiet är dåvarande generalstabschefen för den israeliska armén Gabi Ashkenazi, dåvarande marinchefen Eli Marom, dåvarande underrättelsechefen Amos Jadlin och flygvapnets dåvarande underrättelsechef Avishai Levi. De står åtalade för flera brott under turkisk strafflag; däribland anstiftan till mord, mordförsök, grov misshandel, olaga frihetsberövande, kapning, plundring, och grov skadegörelse.

Huvudförhandlingen återupptas nu den 20‑21 maj efter att ha skjutits upp i avvaktan på delgivning av de åtalade. I samband med detta åker Ship to Gazas talespersoner Victoria Strand och Dror Feiler samt riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) till Istanbul för att vittna om sina upplevelser och iakttagelser vid bordningen.  

Victoria Strand säger att hon vill vittna om behandlingen som andra passagerare än dödsoffren och de andra på Mavi Marmara utsattes för.

"Maskerade soldater tog över vår båt"

– Det rörde sig om en internationell konvoj, som också drabbades av brott och övergrepp. Maskerade soldater tog över vår båt och sköt flera passagerare med elchockspistoler och gummimantlade stålkulor. Vi tillfångatogs och fördes mot vår vilja till Israel, där vi anklagades för att illegalt ha tagit oss in i landet.  

Hemma i Sverige igen kallade Victoria händelsen för ett väpnat rån, eftersom israeliska soldater tog alla ägodelar från passagerna. Merparten av dessa har aldrig återlämnats.

De åtalade militärerna kan inte dömas i sin frånvaro, men förhoppningen är att en internationell arresteringsorder kommer att utfärdas för att få dem utlämnade till Turkiet. En sådan arresteringsorder är många andra länder, däribland Sverige, folkrättsligt förpliktade att hörsamma, och därför skyldiga att gripa de åtalade om de befinner sig i landets jurisdiktion. Även i Spanien, Belgien och Sydafrika har juridiska undersökningar påbörjats.

– Rättegången är därför viktig både opinionsmässigt och vad gäller faktiska resultat, säger Victoria.

Dror Feiler ska föreläsa på ett universitet i Istanbul om Ship to Gaza och synen i Norden på blockaden. Han har redan vittnat i det pågående brottmålet, om hur han misshandlades av israeliska soldater och blev bestulen på kameror, mobiltelefon, saxofon, pengar och smycken.

Men han hoppas också få vittna en andra gång. Politiska krafter både i Turkiet och i Israel – som tidigare haft mycket starka band – vill idag stoppa rättegången. Särskilt efter att Israel nyligen bad om ursäkt för bordningen och lovade kompensera familjerna till de nio dödade hjälparbetarna. Att begära vittnesmål från de många internationella passagerarna från flotillabåtarna är därför ett sätt att visa att attacken inte bara är en turkisk angelägenhet, utan att det finns brottsoffer världen över som kräver att rättvisa skipas.

– Oavsett om Israel betalar eller inte betalar, ber om ursäkt eller inte, så ska de som gav order om att gå till attack mot civila på internationellt vatten stå till svars. Det räcker inte med några politiska manövrar, säger Dror.

Att attacken nu också kan granskas av ICC är betydelsefullt för den turkiska rättsprocessen menar Dror Feiler.

– När även de gör det, så blir det inte lika lätt att försöka få rättegången i Istanbul nedlagd.

Riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (mp), som vid bordningen befann sig ombord på det svensk/grekiskt-ägda fartyget Sofia tycker det är viktigt att en rättsprocess genomförs, så att attacken 2010 kan betraktas även utifrån legala aspekter jämte de politiska. 

– Alla typer av legala instrument för att hantera händelsen är viktiga. Jag tror många israeler förstår att det som deras företrädare beordrade inte är okej. Då måste de få bra underlag genom en legal process och domstolsbeslut.

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar