Rapport från Ship to Gaza på väg 2017

Nyhet Skapad 7/9 2017 kl 20:33
 

En regnig måndag i slutet av juli började vår turné, Ship to Gaza på väg, på torget i Osby. Vi satte upp vårt partytält på 3x6 m och hängde upp fotoutställningen med bilder från Gaza. Några enstaka personer kom förbi, två som var mer intresserade och så en ung journalist från Norra Skåne. Han intervjuade oss, tog bilder och dagen efter kom artikeln som berättade att vår turné hade börjat.

Samma eftermiddag fortsatte vi till Simrishamn – Hamnplanen – turisternas och sommargästernas eldorado. Tältet upp, utställningen, bokbordet, bössorna, flygbladen – det blåste – sandsäckarna hindrade allt från att flyga till havs… Vi fick mat, logi och stort stöd av Marianne och Staffan Ekbom, som bor i Simrishamn på sommaren. Staffan höll också tal om sin tid som skeppsläkare på Marianne. Andra talare var poeten Martin Lund, Gudrun Schyman, fd. ärkebiskopen KG Hammar, S-kvinnan och människorättskämpen Inga-Lill Bjartén och vår egen Mikael Karlsson.  Solen sken i Simrishamn, det var mycket folk, en del gick förbi, men många stannade för ta del av vårt budskap. Ystads Allehanda skrev samma dag vi kom om vår aktion.

Vi körde till Malmö – Gustav Adolfs Torg  - en helt annan miljö. Stort stöd av bl.a. medlemmar i Palestinagrupperna med tal och bössinsamling! Vår egen medlem Tjatte tryckte nya flygblad och drog ihop folk som hjälpte till. Lite sämre väder, men många diskussioner på torget och runt utställningen.

Därefter Helsingborg där Enhetsgruppen mötte upp med polistillstånd mitt i centrum nedanför Kärnan, mat och logi och hjälp med bokbordet och bössinsamling.  Här mötte vi många palestinier som kom och såg på utställningen, visade på kartan var deras familj kom ifrån innan de fördrevs 1948…De tackade oss och skänkte pengar. Det värmde våra hjärtan! Andra kvällen hade Enhetsgruppen ordnat ett möte i antikvariatets lokal – en frilansjournalist berättade om sitt besök i Gaza för några år sedan. Diskussion efteråt.

Senare den kvällen, på väg mot Växjö, med planerat uppehåll i Osby, skramlade det till, gnistorna rök och den bakre ljuddämparen lossnade. Sånt händer med gamla bilar – lyckligtvis fick vi den lagad i Osby och kunde fortsätta till Växjö enligt planen.

I Växjö hade kommunen spärrat av en stor del av Stortorget till oss – föredömligt! Nu hade vi verkligen fått rutin på att få upp tältet mm… Här upptäckte vi att tälttaket är vattentätt och att det de laminerade bilderna i utställningen klarar tre dagars regn! Vi fick fantastisk mat och husrum hos Dalala AbdelGani Pettersson, som kommer från Palestina, och hennes man. Vi blev väl omhändertagna och fick dessutom Dalalas färgstarka berättelser om sina upplevelser bl.a. i Israeliskt fängelse. I Växjö bor också en hel del palestinier som kom och visade sin uppskattning på olika sätt. Palestinagruppernas medlemmar samt KP hjälpte oss på olika sätt. En kväll visades filmen ”A fish out of water” i ETC s nyöppnade bokcafé. Det blev en lyckad kväll med minst 50 personer som såg filmen och var med i diskussionen  efteråt. Smålandsposten kom första dagen, tog foton och skrev en kort notis.

Detta var de första två veckorna och Bengt, Merete och jag avslutade vår del av turnén i Växjö. Vi var tre – fyra personer hela tiden och fick dessutom hjälp på alla orter. Vi samlade in ca 14 000 kr och sålde material för ca 7000 i kontanter. Swisch tillkommer. Det viktigaste var ändå alla samtalen på torgen, och alla som såg vår utställning och läste vårt flygblad. Det var lyckat och meningsfullt! Virginia kom med tåget till Växjö och tillsammans fortsatte hon och Nils mot Jönköping.

/Hilda

Efter Jönköping fortsatte vi till Borås. Där var vi första dagen på stora torget i strålande solsken. På fredagskvällen var vi på Brygghuset i Borås och hade panelsamtal med representanter från olika föreningar i Borås och en representant som medverkade över Skypelänk. Borås tidning skrev om vårt besök i stan.

Vi hade fotoutställning i Trollhättan och Norrköping innan vi åkte till Örebro där Nadia och de andra tog emot oss med öppna armar. Flera talare framförde sitt stöd till vår kommande aktion. Lokala musiker underhåll oss.

Efter ett besök med fotoutställningen i Rinkeby åkte vi till Uppsala där vår fantastiska lokalgrupp i Uppsala möte upp oss. Vi arrangerade ett panelsamtal med representanter från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

Totalt fick vi in ungefär 40 000 kronor under Ship to Gaza på väg, många samtal och stor uppmärksamhet lokalt. Nu står husvagnen parkerad och väntar på oss till nästa sommar. Vi fortsätter kämpa till dess att blockaden är hävd.

/Mikael
 

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar