Protesterna i Gaza fortsätter trots 36 dödsoffer och överfyllda sjukhus

Nyhet Skapad 22/4 2018 kl 21:39
 

De massiva folksamlingarna i palestinska områden gränsande mot Israel har nu pågått i över tre veckor. Under fredagen öppnade israelisk militär åter eld mot tusentals palestinier som hade samlats för att protestera vid de olika permanenta tältläger som "Stora återvändandemarschen" har slagit upp. Två palestinier dödades och 40 skadadesDen israeliska armén har tidigare uppgett att de inte tillåter att någon palestinier kommer närmare än 300 meter från israeliska militärposteringar. 

Demonstranterna kräver att palestinska flyktingar ges rätt att återvända hem. Mer än hälften av palestinierna i Gaza är flyktingar och har sitt ursprung i områden i Israel, som erövrades i samband med väpnade strider 1948 då Israel utropades som statsbildning, eller i andra  annekterade eller ockuperade palestinska områden i Västbanken och Östra Jerusalem.

Totalt har 36 palestinier, varav tre barn, dödats under protesterna och fler än 4000 palestinier har förts till sjukhus, varav 1500 med skottskador. Även journalister och sjukvårdspersonal har blivit ihjälskjutna. Läkare i Gaza uppger för tidningen Haaretz att de inte har behandlat så många skadade sedan Israels krig mot Gaza sommaren 2014. Det råder akut brist på vårdplatser. FN-organet OCHA uppger att svårigheterna med att vårda de sårade bottnar i "åratal av blockad, intern splittring och en kronisk energikris, som har gjort att grundläggande samhällstjänster knappt klarat av att fungera."

Israeliska krypskyttar använder så kallade butterfly bullets/dumdumkulor, en typ av ammunition som exploderar inne i kroppen och sliter sönder de inre organen. Den israeliska armétalespersonen Avichay Adraee har reagerat kraftigt mot att många kvinnor deltar aktivt i protesterna. Han har uppmanat palestinska kvinnor att stanna hemma och ta hand om hemmet, istället för att "agera vilt gentemot sin feminina natur".

Dagens Nyheters Michael Winiarski skriver:
"Vid de protestläger som DN har besökt är demonstranterna obeväpnade och de håller sig till fredliga protester. Av flera videoupptagningar framgår också att de som har skjutits var obeväpnade. På grund av den hårda internationella kritiken mot Israel för övervåld mot demonstranterna vid gränsstängslet har antalet dödsskjutningar minskat något den senaste tiden, enligt det palestinska hälsoministeriets talesperson Dr. Ashraf al-Qidra."

Fem tidigare israeliska krypskyttar skriver i ett brev till den brittiska tidningen The Guardian: 
"När vi hör om militära befallningar som tillåter krypskyttar avfyra skarp ammunition mot obeväpnade demonstranter fylls vi med skam och sorg".

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar