Ny israelisk vice utrikesminister: "Hela detta land är vårt. Alltihop, från havet till floden"

Nyhet Skapad 25/5 2015 kl 01:21
 

Efter att tidigare israeliska utrikesministern Avigdor Lieberman lämnat sin post, i protest mot de ortodoxa judarnas inflytande i regeringen, har premiärminister Benyamin Netanyahu hållit i utrikesministerportföljen själv. Under fredagen utsågs dock Tzipi Hotovely, från Netanyahus parti Likud, till vice utrikesminister. När Hotovely höll sitt installationstal gav hon uttryck för en hårdför politiskt riktning.

"Världssamfundet behandlar hänsynstaganden till moral och rättvisa. Inför detta måste vi gå tillbaka till den grundläggande sanningen om vår rätta till detta land. Hela detta land är vårt. Alltihop, från havet till floden, och vi är inte här för att be om ursäkt för detta".

Talet hölls två dagar efter att Netanyahu, i möte med EU:s utrikespolitiske chef Federica Mogherini, intygat sitt engagemang för en tvåstatslösning. Hotovely har länge motsatt sig avveckling av judiska bosättningar på Västbanken och istället varit en tydlig förespråkare för ett Storisrael, där Västbanken har annekterats och palestinier på Västbanken blivit israeliska medborgare. Den judiska befolkningsmajoriteten skall säkras genom judisk invandring från andra länder. Hon vill däremot inte att Gaza skall ingå i denna stat

Flera ministrar i Netanyahus nya regeringen motsätter sig alla former av konfliktlösningar utifrån 1967 års gränser. Netanyahu har tidigare utsett Ayelet Shaked till justitieminister. Under Israels krig mot Gaza 2014 uttryckte hon stöd för krigshandlingar riktade mot civila palestinier i Gaza. 

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar