Ny israelisk justitieminister anklagas för uppmaningar till folkmord

Nyhet Skapad 7/5 2015 kl 01:00
 

Israels premiärminister Benyamin Netanyahu har utsett Ayelet Shaked, från partiet Judiskt hem, till landets nya justitieminister. Judiskt hem har stark förankring i bosättarrörelsen och motsätter sig alla konfliktlösningar mellan israeler och palestinier som inbegriper ett tillbakadragande till 1967 års gränser. Judiskt hem har tidigare innehaft ekonomiministerposten genom partiledaren Naftali Bennett. Han har tidigare förespråkat en återockupation av Gaza och kritiserat Netanyahu för att inte agera tillräckligt kraftfullt. Bennett har nu blivit utsedd till utbildningsminister.

Ayelet Shaked blev mycket uppmärksammad efter sina uttalanden på Facebook under inledningen av Israels senaste krig mot Gaza. 1 juli 2014 skrev hon följande:
"Ord har betydelse. Detta är ett krig. Detta är inte ett krig mot terror, inte ett krig mot extremister, inte ens ett krig mot den Palestinska myndigheten. Det är bara sätt att undvika verkligheten. Detta är ett krig mellan två folk. Vem är fienden? Det palestinska folket. Varför? Fråga dem, de startade."
Shaked gick därefter till försvar för krigföring riktad mot civila, då samtliga som tillhör fiendefolket kan betraktas som legitima mål. Hon drog bland annat paralleller till de brittiska bombningarna av Dresden under andra världskriget. Dagen efter brändes en palestinsk 16-åring ihjäl levande av en grupp israeler, som hämnd mot en tidigare kidnpanning av israeliska ungdomar. Palestinska företrädare anklagade Shaked för att uppmana till folkmord genon sitt uttalande.

Texten raderades kort efter publicering. Shaked föreslog senare även en israelisk annektering av den judiska bosättningen Etzion på Västbanken.
 

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar