Israel föreslår en omlastningshamn på Cypern för gods till Gaza

Nyhet Skapad 28/6 2018 kl 23:44
 
Sammanfattning av Reuters artikel 26/6 om  planer att bygga en omlastningshamn på Cypern för gods till Gaza.,

Både Israel och Egypten styr/ blockerar all godstrafik till Gaza. Mesta delen omlastas till lastbil i Ashdods hamn norr om Gaza. Israels regeringen önskar en kontrollerad direkt vattenväg till Gaza. Planer har också framförts på att anlägga en konstgjord ö med hamn utanför Gaza. Israels försvarsminister Liebermann besökte Cypern för en vecka sedan och diskuterade  planerna för en omlastningshamn, förmodligen i Nicosia. Detta kan verkställas inom ett antal månader. Säkerhetskontrollen skall skötas av Israel tillsammans med en internationell grupp utsedd av FN. Ett internationellt erkännande av denna lösning krävs dock.   En av de drivande israeliska ministrarna Yuval Steinitz kommenterar "jag tror vi kan kombinera våra säkerkrav, med att öppna Gaza till världen utanför." 

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar