FN-rapportör i Palestina avgår i protest mot Israels ingrepp

Nyhet Skapad 7/1 2016 kl 01:21
 
Foto: UN Geneva / Flickr (Creative commons license 2.0)

FN:s särskilda rapportör för de ockuperade palestinska områdena Makarim Wibisono meddelade under måndagen att han avsäger sig sitt uppdrag. Den indonesiske diplomanten, som tillträdde i juni 2014, kommer att lämna sin sista rapport om förhållandena på de palestinska områdena till FN:s människorättsråd i mars. Han uppgav på en presskonferens att han har fattat beslutet efter att Israel vid upprepade tillfällen nekat honom inresa till Västbanken och Gaza för att fullfölja sitt uppdrag.
"När jag tog detta uppdrag var det underförstått att Israel skulle ge mig tillträde som en opartisk och objektiv observatör".
Den amerikanske rättsprofessorn Richard Falk, som fick stark kritik från israeliska regeringar då han tjänstgjorde som FN:s särskilda rapportör under åren 2008-2014, skriver i Electronic Intifada om sitt möte med Wibisono efter att han blivit utsedd till ny rapportör:
"Jag varnade honom då om att även en person som står tydligt på den israeliska sidan politiskt skulle finna det omöjligt att dra slutsatsen att Israel var skyldigt omfattande övergrepp mot internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter, och att denna uppriktighet säkert skulle uppröra israelerna".

I juni upprepade Wibisoni i en rapport att Israel måste häva blockaden mot Gaza om den palestinska befolkningen i området ska kunna återhämta sig.

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar