Flyganfall i Gaza brott mot krigets lagar enligt Human Rights Watch

Nyhet Skapad 11/12 2012 kl 23:25
 

Svenska Dagbladet skriver den 11 decemer 2012 att Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport klargjort att IDF, den Israeliska försvarsmakten, gjorde sig skyldig till brott mot krigets lagar vid ett flyganfall i Gaza den 18 november 20012.

Vid flyganfallet mot ett trevåningshus i Gaza City dödades tio personer; en man, fem kvinnor och fyra barn. IDF uppgav först att målet för attacken var Hamas-ledaren Yahia Abayah – men ändrade sig åtta dagar senare och hävdade då att en av männen i familjen som dödades var terrorist. Några belägg för det har HRW dock inte kunnat hitta. Utöver det påtalar HRW att IDF hur som helst borde avstått från attacken på grund av den överhängande risken för civila dödsoffer. Enligt den internationella humanitära rätten, krigets lagar, är det förbjudet att rikta direkta attacker mot civila eller oproportionerliga, urskillningslösa attacker.

Human Rights Watch menar nu att IDF har en skyldighet att utreda händelsen – vilket en talesperson för IDF meddelat att man ämnar göra snarast.

Ship to Gaza välkomnar oberoende utredningar av vad som händer i Gaza. Tyvärr är brott mot krigets lagar, eller för den delen brott mot ett otal olika FN-konventioner, inget ovanligt för den palestinska befolkningen i blockadens Gaza.

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar