Filmklipp från israeliska TV2 visar hur Ship to Gaza-deltagare blir beskjuten med elpistol

Nyhet Skapad 1/7 2015 kl 03:15
 

Israeliska TV2, vars reportageteam var på plats när Ship to Gaza:s fartyg Marianne bordades på internationellt vatten under måndagsmorgonen, har under tisdagskvällen kunnat visa inspelat material från bordningen. Ytterligare material, som israeliska myndigheter tillfälligt har censurerat, kommer att visas under onsdagskvällen.

Den israeliska militären (IDF) uppgav följande på sin blogg efter bordningen: "Styrkorna har rapporterat om att användning av våld inte var nödvändig och att processen var händelsefattig". TV2:s film visar att detta inte stämmer. I filmen visas hur en av deltagarna ombord blir beskjuten med elpistol.

Knessetledamoten Basel Ghattas uppger i en intervju för Ekot att tre aktivister blev beskjutna med elpistol efter att soldaterna brutit sig in på kommandobryggan. En av dessa var sjömannen Charlie Andréasson från Göteborg.

I filmen ses Basel Ghattas tala till de israeliska soldaterna och kräva att endast en, obeväpnad, soldat bör borda fartyget för att förhandla. 
Därefter hörs en israelisk soldat säga:
"Om ni inte vill att någon skada skall ske, stoppa fartyget och låt oss borda fredligt, för det är vår avsikt."

I nästa sekvens hörs en soldat tala till Moncef Marzouki, Tunisiens tidigare president:
"Jag är förvånad över att du är på väg för att stödja en regim som har samma ideologi som de som utförde denna terrorhandling på din kust", åsyftandes den brutala massakern på en strand i tunisiska Sousse i fredags, som IS har tagit på sig ansvaret för.
Dror Feiler, talesperson för Ship to Gaza, besvarar detta:
"Varför detta skitsnack? Vi stödjer inte någon regim".

I nästa sekvens ser man hur israeliska soldater skjuter med elpistol på en aktivist, vilket får andra deltagare att protestera.

I den sista sekvensen försöker en israelisk soldat övertyg Basel Ghattas om att samarbeta:
"Du är medlem i Knesset. Jag respekterar dig som en Knessetledamot", säger därefter en soldat till Basel Ghattas på hebreiska.
"Ni attackerar ett fartyg på internationellt vatten", svarar Ghattas.

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar