Dagen vi minns - Vi glömmer inte Gaza

Nyhet Skapad 31/5 2020 kl 11:47
 

När jag skriver detta är det snart midnatt, en klar halvmåne lyser över Östersjön. För exakt tio år sedan stod jag vid relingen på en stor fraktbåt och en jättelik fullmåne lyste upp ett stilla Medelhav. Åtta timmar tidigare hade vi gett oss iväg från vattnen utanför Cypern. Mavi Marmara först, följd av de mindre båtarna Sfendoni och Challenger, sedan de tre stora fraktbåtarna sida vid sida. Vår destination var Gaza. Lastade med förnödenheter som rullstolar, avsaltningsanläggning, generatorer, monteringsbara sjukstugor och mycket, mycket mer. Aldrig ska jag glömma det ögonblick vår konvoj startade i formation kl 16:00. Att blicka ut över dessa båtar och veta att över 700 människor från fler än 40 olika länder hade samlats här för att bryta en orättfärdig och folkrättsvidrig blockad var mäktigt. Kristna, judar, muslimer och ateister. Unga och gamla. Akademiker och arbetare. Parlamentsledamöter, kustbevakare, vaktmästare, sjömän, sjuksköterskor, journalister, författare och före detta ambassadörer. Distingerade herrar, ungdomar med ring i näsan, kvinnor med palestinasjal, män i kaftan, kvinnor med huvudduk, rundlagda herrar med röda hängslen. Vi hade sammanstrålat från alla världens hörn med ett enda syfte - att ta det ansvar som det internationella samfundet inte tog.

Syftet var att bryta blockaden som sakta kväver det palestinska folket i Gaza. Som hindrar inte bara import utan även export och därigenom produktion. Som hindrar mödrar på Västbanken att träffa sina barn i Gaza. Som hindrar livsnödvändig sjukvård. Som tvingar barn att dö ensamma på sjukhusen i östra Jerusalem för att föräldrar förvägras följa med. Som har lett till att mer än 80% är bidragsberoende och att över 90% av vattnet är förorenat. Ett Gaza där tusentals ben har amputerats för att de israeliska soldaterna under sina pass tävlar om att skjuta sönder fredliga demonstranters knäskålar.

Sällan under mina år har jag getts en så konkret möjlighet att visa solidaritet i praktisk handling. Straxt efter midnatt, långt ute på internationellt vatten, började ljus synas kring oss och vi, Henning Mankell, Mehmet Kaplan, Saman Bona och Dror Feiler, blev vittne till den israeliska krigsapparatens skoningslösa attack på Mavi Marmara där tio människor förlorade sina liv och många skadades. Senare bordades även vår båt under brutala former och med vapen riktade mot oss blev vi bortförda och rånade på allt vi hade och på vår last till Gaza.

Våra båtar var inte de första att vilja bryta blockaden och inte heller de sista. Vi har idogt fortsatt, i vetskap om att våra resor betyder hopp för den belägrade befolkningen i Gaza. Vi riktar strålkastaren mot dem en kort stund och vi visar att vi ser dem, att de inte är glömda. Och en dag kommer vi att lyckas, för vi vet att varken blockader eller murar varar för evigt.

Victoria Strand, läkare på båten Sophia.

Bli medlem

Det kostar bara 100 kronor, eller 50 kronor för pensionärer, studenter och arbetslösa. Du kan betala direkt med kort eller via internetbank.

Bli medlem

Donationer

Donera direkt med kort eller via PayPal. Vi behöver alltid din hjälp för att fortsätta arbetet för ett Gaza utan blockad.

Donera pengar