Marianne anländer till Lissabon

Blog: Marianne av Göteborg Skapad 4/6 2015 kl 16:33
 

Jag och Maria från Oslo hade redan spenderat ett par dagar i Lissabon när vi stämde träff på onsdagseftermiddagen för att möta upp Marianne när hon anlände till en av stadens hamnar.

Vi hade blivit informerade att hon nått kanalen men väntade på tidvattnet för att kunna segla in till hamn.

Vi satt på bryggan den stekheta eftermiddagssolen och spejade och plötsligt såg vi något litet blått komma åkande och tänkte att det måste vara hon. Och mycket riktigt - det var det!

Det var en häftig känsla att se båten som vi båda hjälpt till att förbereda innan avfärden från Göteborg, anlända hit till ett helt annat land.

Vi var lite osäkra på exakt var de skulle lägga till och när vi såg hur hon svängde in lite längre bort insåg vi att vi var tvungna att ta oss mycket längre bort i den lilla småbåtshamnen så vi började springa i den stekande sommarhettan, förbi alla människorna som tittade lite konstigt på oss från uteserveringarna.

Efter några vändor fram och tillbaka var det till slut jätteroligt att återse dem som vi lärt känna i Göteborg, träffa de nya passagerarna som åkt med den senaste etappen och även ta en rundtur på båten som var sig ganska lik.

Vi umgicks en stund ombord, många gick och tog en efterlängtad dusch och några av oss gick sedan och åt lunch på ett jättetrevligt ställe med lokala specialiteter.

Sedan var det dags för mig och Maria att gå vidare till den arrangerade presssammankomst och stödmanifestation som ägde rum vid ett stort shoppingcenter i närheten. Väl där möttes vi av palestinska flaggor, banderoller, arabisk musik och grupper av aktivister ur ett flertal olika solidaritetsorganisationer för Palestina. Det fanns även många journalister och fotografer på plats för att dokumentera det hela.

Efter en stund vandrade vi i ett litet demonstrationståg nedför strandpromenaden och fram till kajen vid småbåtsbryggan. Det var ett väldigt strikt säkerhetssystem så endast ett fåtal presspersoner fick gå in och få en rundvisning på båten och intervjua besättningen.

Manifestationen fortsatte in på sena kvällen med musik och tal av bland andra Nils, Joel, Charlie, ett flertal portugisiska representanter och även parlamentsledamöter för portugisiska vänsterpartiet som tydligt visade sitt stöd för Ship to Gaza och senare 'även gjorde ett officiellt uttalande då de besökte båten.

Efter en händelserik och dag avslutades onsdagen med nattvak så att besättningen kunde få en välbehövlig god natts sömn.

Imorgon styr vi med några nya tillskott ombord mot nästa hamn i Motril, Andalusien.

Portugisisk press: https://obeissancemorte.wordpress.com/2015/06/04/so-long-marianne/

Skrivet av Ellen Huttu Hansson, 4 juni 2015, Marina Parque das Nações, Lissabon