Brest 26 Maj

Blog: Marianne av Göteborg Skapad 30/5 2015 kl 23:19
 

Idag sov flera av oss gott; inte bara hade vi fått sova utan ljudet från motorn utan våra franska värdar hade hållit vakt åt oss under natten. Större delen av dagen ägnades åt att göra förbättringar på båten och förbereda den för färden över Biscayabukten. Under eftermiddagen begav sig Åsa, Joel och Nils till stadshuset och mötte vice borgmästaren då de officiellt ville välkomna Marianne till Brest. 

Vid fyratiden kom flera journalister ombord för att göra intervjuer, fotografera och filma, intresset verkade vara stort för Ship to Gaza. Något senare började folk samlas på piren bredvid båten, det dröjde inte länge förrän hela kajkanten också var full av palestinaflaggor. Vi blev nog alla ganska häpna av hur många som kom för att hälsa på oss på så kort varsel. Det var flaggor från många olika organisationer och olika typer av människor som kom för att titta på båten. Även borgmästaren som åkt snabbtåg från Paris kom och fick kliva ombord och satte direkt på sig en Ship to Gaza-tröja. På piren talade Nils för Ship to Gaza Norge och tackade alla som kommit och sedan talade Charlie, Kevin och Joel. Claude, en fantastisk aktivist från Brest, översatte talen och berättade för alla om situationen i Gaza, blockaden och vad Ship to Gaza och Freedom Flotilla vill åstadkomma. Hon visade även runt folk på båten samtidigt som Charlie och Joel sålde slut på alla våra t-shirts. Det gjordes också en insamling och folk var verkligen givmilda, vi samlade in hela 1629 euro. Samtidigt spelade ett band från Mariannes däck för folket på piren. Det blev en riktigt lyckad tillställning.

Det känns särskilt viktigt att få ett sådant här starkt stöd i en hamn- och fiskestad som Brest som lever av just det som Gaza förvägras. 

/Besättningen ombord på Marianne av Göteborg