Vem seglar med Estelle till Gaza för att bryta blockaden? Passagerare II: Johan Uddebrant, Sverige

Pressmeddelande Skapad 11/10 2012 kl 17:09
 

Johan Uddebrant är en av de nio professionella sjömän, som seglar som volontärer med Estelle till Gaza. De skänker alla sitt yrkeskunnande i solidaritet med palestinierna. Estelle är ju inget passagerarfartyg så vi som saknar yrkeskunskaper går nu som lärlingar hos De Nio.

   Johan, 31 år, har inte tidigare varit aktivist eller ens särskilt politiskt intresserad. Han är maskinist och fartygsreparatör och har seglat på alla slags båtar på europeiska farvatten. Han kände till situationen i Gaza och tyckte att den var för djävlig, men hade aldrig funderat på vad han själv kunde göra. Då fick han frågan av sin vän Joel Opperdoes, förstestyrman på Estelle. Kunde han tänka sig att följa med? En kombinerad maskinist och fartygsreparatör skulle betyda mycket ombord. Det tog inte Johan lång tid att bestämma sig.

   ”Egentligen har jag alltid velat göra något som betyder något, men undrat: Hur ska man börja? Vilken organisation skulle man kunna ansluta sig till för att bidra till att göra världen lite bättre? När Joel kom med frågan tänkte jag att nu är det dags.

   Johan har seglat med Estelle sedan slutet på juli. Han anslöt sig i Göteborg. ”Det känns bra”, säger han och ser underbart nöjd ut. ”Det har varit helt fantastiskt: människorna, kollegerna, manifestationerna för Gazas folk i varenda hamn vi kommit till! Och varje dag är spännande. Nu har jag på allvar satt mig in i frågan om palestinierna och Gaza och jag är stolt över att vara med.”

   Jag undrar om han inte är lite rädd inför vad som skulle kunna hända, men Johan säger: ”Jag har erbjudits att hoppa av när jag vill, jag vet precis vad vi gör och vilka konsekvenser det kan få, men jag är inte alls rädd. Istället har jag mentalt ställt in mig på att vi kommer att segla in i Gaza och bryta blockaden! Och jag är beredd på att vad som helst kan hända under tiden.”

   I Neapel, där undertecknad steg på avvinkades Estelle av tusentals neapolitanare, som först gått i ett enormt demonstrationståg för frihet åt palestinierna. Deras häpenhet och förtjusning i Estelles besättningsmän var fenomenal. Av nio man har sju låtit skägget växa. Enligt Johan är det ”slutspelsskägg”. Man låter skägget växa tills vi nått slutdestinationen, brutit blockaden och stigit iland i Gaza. De ser ut som myten om vikingarna och några börjar få Marx-längd på skägget.

   Estelle är en gammal, tremastad skonare. När Johan, som är van vid den allra senaste tekniken, kom in i maskinrummet förstå gången tänkte han ”Vad gulligt!” Generatorn är byggd i det som var Sovjet och motorn av märket Alpha, är från 1954.

   ”Det är roligare att sköta motorn manuellt, istället för att sitta och titta på en skärm. Den har blivit en vän. Och Estelle är ett underbart skepp, det har en egen personlighet på något sätt, en egen charm. Ett skepp påverkar manskapet och manskapet påverkar skeppet.”

   Johan Uddebrant kan laga alla slags fel på ett skepp, fartygsreparatör som han är. Hänger det på honom kommer Estelle att segla in i Gaza med alla tio segel hissade.

Maria-Pia Boëthius, författare och trainee ombord på Estelle