Ship to Gaza seglar snart från Palermo efter värmande stöd från stadens borgmästare

Pressmeddelande Skapad 20/7 2018 kl 11:50
 

Flotillan sätter segel från Palermo till Palestina efter hjärtevärmande stöd från Palermos borgmästare

Frihetsflotillan anlände till Palermo den 16 juli. Fyra båtar deltar - Al Awda, Freedom to Gaza, Falestine och Mairead - som syftar till att bryta den israeliska sjöblokaden av Gaza som pågått i ett decennium.

Hittills har frihetsflotillan besökt Sverige, Norge, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Spanien, Portugal och nu Italien. Flotillan kommer att avsegla de närmaste två dagarna för färdens sista sträcka, som började i mitten av maj.

Cirka 40 aktivister från många nationaliteter kommer att göra den slutliga resan från Palermo till Gaza och avsegla de närmaste dagarna. Resan beräknas ta upp till 10 dagar.

På åtta år från 2008 till 2016 har internationella aktivister seglat 31 båtar för att utmana den israeliska sjöblockaden av Gaza. Borgmästare Orlando bjöd offentligt in koalitionen att besöka Palermo för att förbereda sig för den sista sträckan av framtida aktioner.

Borgmästaren i Palermo har namngivit en del av stadens strandlinje efter den avlidne palestinska ledaren Yasser Arafat, för att markera ankomsten av frihetsflotillan i den italienska staden.

Borgmästare Leoluca Orlando gjorde ett tillkännagivande över natten vid ett event på Biblioteca comunale di Palermo, i närvaro av ambassadör för staten Palestina i Italien och fast representant för FN: s dr. Mai Alkaila.

Borgmästare Orlando sade att det internationella samfundets tystnad kring palestiniernas förtryck var ett uttryck för en "skrämmande tid".

"Jag har bestämt mig för att tillägna denna del Palermos strandlinje... till Yasser Arafat," sade han.

"Freedom flotilla seglar till stöd för, och solidaritet med, alla palesinier på Gaza-remsan. Tillkännagivandet är ett föredömligt exempel på solidaritet och agerande för fred och rättvisa för Palestina, något som vi hoppas kommer att inspirera fler politiker att agera"

Ellen Hansson, talesperson