Ship to Gaza seglar fiskebåt till Gaza

Pressmeddelande Skapad 8/4 2015 kl 00:07
 

- Marianne av Göteborg ska bryta blockaden

Idag onsdag 8 april kan Ship to Gaza Sverige tillsammans med Ship to Gaza Norge tillkännage köpet av Marianne av Göteborg*, en trålare på 85 bruttoton, som kommer att användas vid sommarens aktion för att bryta den illegala och inhumana blockaden av Gazaremsan. 

Det är ingen tillfällighet att Ship to Gaza denna gång seglar en fiskebåt till Gaza. Blockaden mot den lilla kustremsan, som i sommar går in på sitt nionde år, berövar den belägrade palestinska befolkningen rörelsefrihet och handel med omvärlden, mediciner och livsmedelssäkerhet, utbildningsmöjligheter och framtidshopp. De palestinska fiskarna, som av de israeliska ockupationsmyndigheterna är förbjudna att gå utanför en zon på tre (3) sjömil, utsätts dagligen för trakasserier, beskjuts och får sina båtar beslagtagna.

I sommar kommer Marianne att seglas från Skandinavien till östra Medelhavet, där hon kommer att sammanstråla med andra fartyg ur Freedom Flotilla Coalition på sin färd mot Gaza. För att den palestinska stat som Sverige erkänt ska få förutsättningar att fungera, och för att en rättvis fred ska kunna uppnås, krävs:

  1. att blockaden omedelbart hävs;
  2. att hamnen i Gaza stad öppnas och görs brukbar;
  3. att säkra transportleder upprättas mellan Västbanken och Gazaremsan. 

*Marianne av Göteborg har fått sitt namn för att hedra minnet av Marianne Skoog, en veteran inom den svenska solidaritetsrörelsen med Palestina, som gick bort i maj 2014.

Inbjudan till pressträff.

Kl. 12.00 idag onsdagen den 8/4 bjuder vi in till en presskonferens vid vår nya båt Marianne av Göteborg som ligger förtöjd vid veteranbåtsbryggan intill Sjömagasinet vid Klippan, Adolf Edelsvärds gata i Göteborg.