På söndag seglar Marianne - Avfärdsfest på fredag

Pressmeddelande Skapad 7/5 2015 kl 09:23
 

Söndagen den 10 maj vid 19-tiden lämnar Marianne av Göteborg hemmahamnen. Trålaren, som Ship to Gaza Sverige och Ship to Gaza Norge tillsammans anskaffat, inleder en sjöresa på knappt 5000 nautiska mil mot östra Medelhavet och den blockerade Gazaremsan. Där kommer hon att sammanstråla med ytterligare ett antal fartyg, som tillsammans bildar Freedom Flotilla III och genomföra fredlig ickevåldsaktion för att bryta den illegala och inhumana blockaden av Gazaremsan.

På vägen ner kommer Marianne att angöra europiska hamnar för manifestationer mot blockaden. De tre första anhalterna blir Helsingborg, Malmö och Köpenhamn. Senare hamnar kommer att meddelas i kommande pressmeddelanden.

Inför avfärden vill vi dock göra ett antal tillkännagivanden:

Avseglingsfest på Röda sten

Fredagen den 8/5 kl. 15-23 inbjuder Ship to Gaza in till stor avseglingsfest på Röda Sten. Besökare kommer bjudas på båtvisningar, levande musik och andra uppträdanden, tal och trevligt umgänge. 

Pressträff på Röda sten

Kl. 15-16 i anslutning till avseglingsfesten den 8/5 kommer press och andra medier att ges möjlighet att besöka båten samt ställa frågor till Ship to Gazas ordförande Mikael Karlsson, talespersonen Ann Ighe samt Mariannes besättning.

Frågor kring pressträffen kan ställas till Mikael M Karlsson på +46761285161.

För intervjuer eller reportage på övriga tider fram till avfärd kontakta Ship to Gazas mediekoordinator Staffan Granér +46703549687.

Last

Marianne är inget lastfartyg men hon kommer att föra med sig en begränsad last bestående av bland annat solcellspaneler och medicinsk utrustning.

Solcellspanelerna är en gåva från elbolaget ETC-el. För den blockerade Gazaremsan med sin sönderslagna infrastruktur erbjuder solceller en möjlighet till självständig lokal och ren elproduktion. Solen går inte att blockera.

Delegater

Förutom en besättning på 5 personer kommer Marianne att föra med sig upp till åtta delegater på varje sträcka. Namnen på dessa kommer att tillkännages efterhand. På de första sträckorna återfinns bland andra:

Göteborg - Helsingborg 10-11/5

  • Maria Svensson, tillförordnad talesperson, Feministiskt initiativ
  • Mikael M Karlsson, ordförande Ship to Gaza
  • Henry Ascher, professor i folkhälsovetenskap, barnläkare 
  • Lennart Berggren, filmare
  • Dror Feiler, musiker, talesperson Ship to Gaza

Program för Mariannes hamnstopp i Helsingborg, Malmö, och Köpenhamn tillkännages i kommande pressutskick.