Frihetsflottan III tar kurs mot Gaza

Pressmeddelande Skapad 27/6 2015 kl 11:16
 

GEMENSAMT PRESSMEDDELANDE FRÅN FREEDOM FLOTILLA COALITION:

Idag, 26 juni 2015, sätter fyra båtar ur Frihetsflottan III kurs ut från den sista europeiska hamnen. Genom ickevåldsmotstånd kommer de att utmana den olagliga blockaden av den palestinska Gazaremsan, som nu är inne på dess nionde år, genom att gå från internationellt vatten direkt mot palestinskt vatten.

Frihetsflottan beräknas nå Gaza de närmaste dagarna. Bland deltagarna ombord finns drygt femtio människorättsaktivister, journalister, konstnärer och politiska företrädare från sjutton olika länder.  Detta är den tredje Frihetsflottan, utöver nio enskilda båtar som tidigare gjort försök att segla till Gaza. I början av 2008 lyckades flera av dem komma fram till Gaza Citys hamn och återvända till Europa från sitt uppdrag: att överlämna förnödenheter och solidaritet till folket i Gaza.

En ombyggd trålare, Marianne av Göteborg, lämnade Sverige i maj för att ansluta till konvojen och har gjort flera stopp längs sin resväg runt Europa. Marianne har ombord solcellspaneler, som skulle kunna bidra till att lindra Gazas allvarliga problem med elförsörjningen, och medicinsk utrustning. Tre andra segelfartyg (Rachel, Vittorio och Juliano II) slår följe med Marianne för att försöka bryta blockaden av Gaza, i solidaritet med 1,8 miljoner palestinier I Gaza. Med olika strategier och olika resvägar kommer vi att fortsätta att segla till dess blockaden är hävd och Gazas hamn öppnas.

Dr Basel Ghattas, ledamot i israeliska Knesset, är ombord på konvojen, liksom Dr Moncef Marzouki, Tunisiens första president efter 2011 års folkliga resning. Parlamentsledamöter från Spanien, Jordanien, Grekland och Algeriet är också ombord tillsammans med Europaparlamentsledamöter. Tio delegater och besättningsmedlemmar har varit med på tidigare resor. Ombord finns medierepresentanter från Al Jazeera, Euronews, Maori TV (Nya Zeeland), Al-Quds TV, Channel 2 TV (Israel) och Russia Today TV, och ytterligare fler frilansjournalister.

Fler än hundra Europaparlamentariker har undertecknat ett brev till EU:s höge representant, Federica Mogherini, till stöd för Frihetsflottiljen och kräver att blockaden mot Gaza avbryts. Det är dags att säga ifrån: nu får det vara nog, och världssamfundet står i solidaritet med palestinierna i Gaza.

En fullständig lista på alla ombord kommer inom kort att vara tillgänglig på freedom flotilla coalitions gemensamma hemsida.