Published at: https://shiptogaza.se/sv/Pressmeddelande/tekniska-problem-men-womens-boat-gaza-seglar-vidare
Date: 2016-09-16 - Printed at: 2022-01-21 18:39
Copyrights: Ship to Gaza (Sweden), 2022

Tekniska problem men Women's Boat to Gaza seglar vidare

Pressmeddelande Skapad 16/9 2016 kl 12:40
 
[1]

Uppdatering: Zaytouna är nu ute på internationellt vatten med kurs mot Ajaccio.

Tyvärr råkade det ena av våra två fartyg, Amal (Hoppet), ut för tekniska problem strax efter avseglingen från Barcelona. Hon tvingades därför gå tillbaka in i hamn åtföljd av systerfartyget Zaytouna (Oliven). Båda fartygen förtöjde därför över natten i en av Barcelonas ytterhamnar.

Under morgonen bestämdes att Zaytouna skulle avsegla med kurs mot nästa planerade hamnstopp som är Ajaccio på Korsika. Amal måste bli kvar och genomgå en teknisk besiktning för att reparationsmöjligheter och behov skall kunna bedömas. Zaytouna utsattes för en hel del byråkratiskt krångel med hamnmyndigheterna trots att alla papper är i ordning Nu har hon dock lämnat Barcelona men befinner sig fortfarande i spanskt vatten och följs av kustbevakningsbåtar. Förhoppningsvis kommer hon att kunna fortsätta seglatsen till Ajaccio.

Ombord finns bägge de svenska delegaterna som skulle seglat denna sträcka, Malin Björk och Paulina de los Reyes. Liksom besättningskvinnan Emma Ringqvist.

Detta är besvärliga omständigheter men besättningen ombord och delegaterna är eniga i att säkerheten måsta sättas främst i ett sådant här läge.

Vi har sedan tidigare erfarenhet av att europeiska myndigheter försöker förhindra vår båtar att segla genom juridisk och byråkratisk obstruktion. Det finns skäl att uppmana såväl EU som den spanska och andra europeiska regeringar att inte utvidga blockaden av Gazaremsan till Europeiska farvatten.

Vår förhoppning är också att Amal skall kunna ansluta till Zaytouna i Messina på Sicilien, vilket är sista hamnstoppet innan Women’s Boat to Gaza avseglar mot Gaza. Förutsättningarna för detta kommer att bedömas när den tekniska besiktningen blivit genomförd.

Så här skrev den Svenska delegaten, EU-parlamentarikern Malin Björk (V):

”Eftersom Israel beslagtar alla båtar hittills som försökt ta sig till Gaza, har aktivisterna köpt billigare men ganska medfarna båtar - som de sedan lagt både själ och hjärta i att rusta upp inför vår seglats. Men gamla båtar och motorer är just det...gamla. Och ibland går det inte att förutse vad som ska hända.”

” Under tiden har jag lärt känna de andra passagerarna och besättningen bättre, vilka kvinnor! Jaldia från Gaza/Spanien, Zohar från Israel/Spanien, Rosana MP för Podemos, Paulina de los Reyes från Stockholms universitet, Wendy från Kanada, Kapten Madeleine och Emma och Josefin i besättningen, ...ser fram emot ett nytt seglatsförsök!.