Published at: https://shiptogaza.se/sv/Pressmeddelande/de-svenska-ship-gaza-deltagarnas-meddelanden-fore-bordningen
Date: 2015-06-29 - Printed at: 2022-01-21 18:13
Copyrights: Ship to Gaza (Sweden), 2022

De svenska Ship to Gaza-deltagarnas meddelanden före bordningen

Pressmeddelande Skapad 29/6 2015 kl 08:12
 
 Jehad Saftawi / IMEU Creative commons license [1]

Den israeliska militären (IDF) uppger på sin blogg [2] att man har bordat fiskefartyget Marianne av Göteborg på väg mot Gaza. Samtliga passagerare kommer att transporteras till den israeliska hamnstaden Ashdod inom 12 till 24 timmar. Fiskefartyget Marianne av Göteborg, en ombyggd trålare lastad med medicinsk utrustning och solcellspaneler, befann sig på internationellt vatten när bordningen utfördes. Ship to Gaza har inte haft kontakt med fartygets besättning sedan 00.57.

Före bordningen spelade sex av de svenska deltagarna in videomeddelanden som har publicerats på Freedom Flotilla Coalitions youtube-kanal [3], tillsammans med videomeddelanden från norska, kanadensiska och spanska deltagare.

Joel Opperdoes, sjöman från Göteborg:
"Mitt namn är Joel Opperdoes, jag är kapten på Marianne. Om ni ser denna video, innebär det att vi har blivit attackerade på internationellt vatten av den israeliska militären. Jag vill efterfråga er hjälp med att sprida detta meddelande och försöka få era politiker att agera mot detta brott mot internationell rätt. Vi är ett fredligt skepp som är på väg mot Gaza med varor och solidaritet, så jag uppmanar er att agera så kraftfullt ni kan."

Jonas Kårlin, sjökock från Göteborg:
"Om ni ser det här, har vi blivit attackerade av den israeliska militären. Det jag vill säga nu är riktat till våra politiker: Förra året erkände ni staten Palestina. Vårt mål med vår aktion var att nå denna stat, för att ge understöd till Gazas folk. Jag hoppas nu att ni, som politiker, som Sveriges regering, sätter tryck på den israeliska regeringen om att släppa oss fria."

Dror Feiler, israeliskfödd tonsättare och aktivist från Stockholm:
"Om ni ser denna video betyder det att den israeliska armén har brutit mot internationell rätt. Det betyder att de har tagit oss tillfånga och agerat som pirater. Det betyder att de återigen har hindrat oss att nå Gaza, att nå Palestina. Det betyder att vi nu sitter och väntar på att ni ska agera, vi väntar på att våra regeringar ska agera, vi väntar på att internationella organ ska agera. Men vi kan lova en sak: vi kommer tillbaka."

Kajsa Ekis Ekman, journalist och författare från Stockholm:
"Hej, mitt namn är Kajsa Ekis Ekman och jag befinner mig på skeppet Marianne. Om ni ser denna video beror det på att den israeliska armén har invaderat oss, de har tillfångatagit oss. Jag ber, snälla, att alla ni som hör detta sprider meddelandet till alla journalister ni känner och alla vänner ni har, så att människor inte glömmer bort vad det är som händer."

Gustav Bergström, styrman från Göteborg:
"Hej. Mitt namn är Gustav Bergström. Om du ser detta betyder det att vi har bordats och tagits i fångenskap. Detta ändrar inte på något sätt faktumet att den olagliga blockaden måste brytas och det betyder också att vi kommer att göra om våra aktioner nästa år."

Charlie Andréasson, sjöman från Styrsö:
"Jag hoppas att ni inte behöver se denna film, för om ni gör det – då har israeliska befäl stoppat vårt skepp och vårt försök att bryta blockaden av Gaza. Så om ni ser detta meddelande: kontakta er regering, kontakta era tidningar. Gör vad ni kan för att lyfta denna fråga, för att befria oss, för att öppna gränserna till Gaza, för att öppna gränserna till Palestina. För det är en kriminell handling som just nu har utförts."