Published at: https://shiptogaza.se/sv/blog/frenetiskt-arbete-pa-marianne
Date: 2015-05-05 - Printed at: 2021-07-27 17:47
Copyrights: Ship to Gaza (Sweden), 2021

Frenetiskt arbete på Marianne

Blog: Marianne av Göteborg Skapad 5/5 2015 kl 12:05
 
[1]

57.691990°N, 11.907812°E

Måndag eftermiddag. Göteborgsväder. (Det väder stockholmarna avser när de (felaktigt) talar om göteborgsväder, alltså.) Inte värsta sorten, men tillräckligt illa för att det planerade utomhusarbetet har skjutits på framtiden till förmån för göromål i Mariannes inre.
Ändå hänger en volontär i masten. Ansiktet är dolt bakom ett visir och han håller en svets i ena handen.
Nedanför står Kevin, den kanadensiske maskinisten – eller fartygsingenjören, och inspekterar hans arbete.
– Det är bara ett par hål i masten som behöver fixas. Inga problem.
Under tak snickras det för fullt. Hytterna ska färdigställas. De två som tillsammans rymmer åtta passagerare, vilka – i sällskap av den fem personer starka besättningen – ska sätta kurs mot Gaza om bara några dagar.
Genom mina nautiska lekmannaögon ser det ut att vara en hel del ytterligare som behöver klaras av innan dess. Men alla ombord låter – trots att de arbetar frenetiskt – nästan lika lugna som Kevin.
Charlie säger att det hade varit fantastiskt om någon kunde både donera och montera två stödsegel. Trålaren har ett rundat skrov och ”rullar rätt bra”, som Charlie uttrycker det. Om inga stödsegel hinner dyka upp före avfärd?
– Då får alla varsin privat hink.
Skepparen, Joel, dyker upp och ger Micke i uppdrag att skruva loss lamporna från alla flytvästar.
– När de nya lamporna kommer ska du också få uppdraget att skruva på dem.
Det sågas för fullt både på övre och nedre däck och det är inte alldeles lätt att föra konversation. Och så mycket annat duger jag dessvärre inte till – åtminstone inte ombord på en fiskebåt.
Jag betraktar mina tummar där de sitter, mitt i händerna. Försöker knöla ner dem i byxfickorna och promenerar längs bryggan in mot land samtidigt som jag önskar att Mariannes färd mot Gaza, genom den olagliga blockaden, till största delen ska ackompanjeras av en helt annan väderlek.
Svetslopporna sätter fortfarande lite färg på grådasket.

Lasse Franck