Published at: https://shiptogaza.se/sv/blog/en-fartfylld-och-solidarisk-eftermiddag
Date: 2015-05-04 - Printed at: 2021-06-14 20:45
Copyrights: Ship to Gaza (Sweden), 2021

En fartfylld och solidarisk eftermiddag

Blog: Marianne av Göteborg Skapad 4/5 2015 kl 13:57
 
[1]
Samlade tankar och observationer från eftermiddagen vid Klippans ångbåtsbrygga, Göteborgs älmynning 3 maj 2015
 

När jag kom ner till båten vid tre-tiden var det till skillnad från igår redan fullt av liv och rörelse. Utlysningen om extra händer hade resulterat i att bland andra min mamma och många av de palestinska killarna (som strejkat på Järntorget i kamp för uppehållstillstånd) kommit för att hjälpa till. För dem är det ju en självklar och viktig gest som de själva säger - att kunna bidra till befrielsen av deras hemland.

Det var full rulle i solskenet, folk kom och gick, stannade en stund och småpratade på bryggan eller sattes i arbete. Ombord hamrades, spikades och sågades det entusiastiskt. Det pratades, skojades och skrattades. Nybakta bullar levererades, en oanvänd våtdräkt och en hel kasse linne. Allt i solidaritetens tecken. 

Jag hamnade av en slump i den lilla kabyssen och blev kvar i ett långt samtal med kocken Nils från Oslo. Vi pratade om väder och vind och han berättade om allt ifrån livet till sjöss och hur man planerar 5000 måltider tills han fängslande berättade om sina tankar och känslor då israelerna bordade Estelle. 

Det fantastiska i att engagera sig är ju vilka spännande och intressanta människor man lär känna som man med största sannolikhet aldrig skulle ha mött annars.

Under eftermiddagen passade jag även på att prata en stund med några av mina vänner från Gaza och frågade hur de såg på aktionen och brytandet av blockaden. De påpekade med viss skepsis att båten verkar vara alldeles för liten, hur skall den kunna segla hela vägen till Gaza i vind och rusk? Men trots det finns ett starkt hopp och optimism hos dem och även, som de berättade, hos deras nära och kära i hemlandet att aktionen skall lyckas.

För faktum är att den till synes omöjliga kamp de själva fört då de hungerstrejkat för ett uppehållstillstånd i Sverige har nu lyckats för nästan alla av dem som är palestinier från Gaza. Det är ett starkt bevis på att kamp lönar sig!

Arbetet för Mariannes avfärd fortsätter och alla bidrag behövs; ta gärna en titt på "stora fixa listan" https://www.facebook.com/groups/281231142366/permalink/10153165046137367/ [2], där det uppdateras dagligen om vad som behövs såsom husgeråd, mat, extra händer - till affischering inför fredagens stora avfärdsfest (affischer finns att hämta på båten) och hjälp att sprida eventet till vänner och bekanta!

Som avslutning lånar jag ett klockrent citat av vännen och Ship to Gaza aktivisten Mikael Landin:

"Om det inte verkar omöjligt är det inte värt att göra. Det först då det kan leda till en större skillnad”

Kampen fortsätter - Nu bryter vi blockaden tillsammans!

Ellen