Published at: https://shiptogaza.se/sv/event/forumdag-om-palestina
Date: 2013-01-08 - Printed at: 2021-10-26 01:41
Copyrights: Ship to Gaza (Sweden), 2021

Forumdag om Palestina

Kalendarium Uppsala Skapad 8/1 2013 kl 20:38
 
13/1 2013 kl 10:00 till 19:30
Plats: Ungdomens hus, Uppsala Visa karta
Svartbäcksgatan 32, Uppsala

No Address Found

[1]

Hösten 2012 gick i Palestinas tecken. Efter den våldsamma bordning av ”Estelle”, efter de omfattande bombräderna mot Gaza, efter FN-beslutet om Palestina som observatörsstat och Israels bestraffning med nya illegala bosättningsplaner, har ockupationen fått en särskild uppmärksamhet över hela världen.

2013 har det gått 65 år sedan al Nakba, den stora Katastrofen, då staten Israel utropades och 700 000 palestinier fördrevs från sina hem. De har aldrig tillåtits återvända, och samtidigt har ockupationen av Gaza och Västbanken blivit 46 år gammal. Ockupationsmakten Israel förblir ett kolonialt barn av sin tid, som än idag orsakar miljontals palestiniers flyktingstatus, exil, förtryck och lidande.

Under årets första månad uppmärksammar vi detta med en hel forumdag om Palestina. Om historiens och ockupationens tårar, men också det motståndsarbete som envist lever vidare när al Nakba fyller pensionär. 

Program:

10.00- 11.00 Att växa upp under ockupati​on
Saeed Amireh, palestinsk aktivist från byn Ni'lin på Västbanken, berättar om sina erfarenheter från det dagliga ickevåldsliga motståndet mot ockupationen och murbygget. Hur är det att vara ung i Palestina? Hur är det att växa upp under ockupation? Vilka drömmar har de unga? Hur ser de på framtiden och vad kan förändra verkligheten?

11.15- 12.15 Situationen i Palestina- bakgrund, nutid och framtid
Anna Wester, ordförande i Palestinagrupperna, har lång erfarenhet av solidaritetsarbete med Palestina och har besökt både Västbanken och Gaza otaliga gånger. Hur påverkas palestiniernas dagliga liv av ockupationen? Hur har situationen förändrats genom åren? Och hur ser framtiden ut?

Paus för lunch- hemgjord falafel i bröd för billig peng

13.00-14.00 Bojkott, desinvestering och sanktioner
Dick Urban Vestbro är professor och aktiv i KTH:s BDS-aktionsgrupp och i Isolera Israel. Under apartheidtiden i Sydafrika var han aktiv i nätverket Isolera Sydafrika. Vilka paralleller finns mellan Israel och Sydafrika? Varför är BDS rätt sätt för att sätta press på Israel? Hur ser aktivismen ut på universiteten och vad kan vi göra mer?

14.15-15.15 Den palestinska diasporan
Samaa Sarsour, vars familj är palestinska flyktingar som var bosatta i Syrien, berättar de palestinska flyktingarnas historia. Sedan al Nakba, den stora Katastrofen, för 65 år sedan, har de flesta palestinierna varit på flykt. Idag är palestinierna världens största flyktingrupp där de flesta lever under inhumana förhållanden i Gaza, på Västbanken och i Libanon, Jordanien och Syrien. Samaa har engagerat sig för de palestinska flyktingarna i Syrien som en än gång befinner sig på flykt. Situationen i Syrien är akut och verkar inte vara nära en lösning. Hur kan vi hjälpa de nödställda?

15.15-15.45 Workshop i traditionell Palestinsk dans
Dabkeh med Maria Hassoun, från Dabkehgruppen Banatfalastin

16.00-17.00 Att bryta en illegal blockad
Salamaah Abdul Karim, sitter i styrgruppen för Ship to Gaza, och reste med Estelle i somras i ett försök att bryta blockaden av Gaza. Hör hennes reseberättelse. Hur såg aktionen 2012 ut? Vilka var skillnaderna från tidigare aktioner? Blockadens konsekvenser- vilka är de? Har Ship to Gazas aktioner haft någon inverkan?

Majaddarah, en vegetarisk palestinsk rätt med ris, linser och lök finns att köpa från 16.30

17.00-18.00 Operation Pillar of Cloud – Ögonvittne från Rafah
Raed Alshaer är palestinier från Rafah på Gazaremsan. Hör hans ögonvittnesberättelse från det senaste israeliska anfallet Operation Pillar of Cloud i nov 2012, då 170 palestinier miste livet under den dryga veckan som attacken pågick.

18.15-19.15 Internationell solidaritet och ickevåld
International Solidarity Movement är ett världsomfattande nätverk av aktivister som åker till Palestina och deltar i palestiniernas ickevåldsliga motstånd mot ockupationen. Möt några av de svenska aktivister som varit på plats och hör deras ögonvittnesskildringar.

Kvällen avslutas med poesi av Martin Piano och Amer Sarsour.

Bordbord med info och försäljning: Jord och Frihet (Sjalar, olivolja och tvålar från Palestina), Ship to Gaza, Isolera Israel, ISM, Palestinagrupperna

Dessutom: Marias pysselhörna- skriv eller rita en hälsning till palestinska fångar som sitter i israeliska fängelser

Välkomna!

Forumdagen arrangeras bl.a. av aktivister från Ship to Gaza-Uppsala och Isolera Israel-Vänsterpartiet Uppsala- i samarbete med Ungdomens Hus och Magma