Olika tolkningar av överfallet på egyptiska militärposteringen

Nyhet Skapad 7/8 2012 kl 10:11
 

Efter överfallet på den egyptiska militärposteringen i närheten av Rafah på söndagskvällen haglar beskyllningarna mellan Egypten, Israel och Hamas. Såväl den egyptiska som israeliska regeringen skyller dådet på islamistiska extremister, medan Hamas och det muslimska brödraskapet i Egypten håller Israel och dess säkerhetstjänster ansvariga.

Också tolkningarna av överfallets konsekvenser går isär. Israel hävdar att Sinai efter Mubaraks fall har blivit laglöst land, som Egypten och Israel har ett gemensamt intresse av att rensa upp. Israeliska kommentatorer påpekar att till skillnad från i Gaza kan den israeliska krigsmakten inte agera som den vill i Sinai utan att riskera konflikt med Egypten. Man har heller inte samma koll på de väpnade motståndsgrupper, främst beduinska, som agerar i ökenområdet.

Hamas å sin sida utesluter möjligheten av att palestinier från Gaza skulle ha varit inblandade i attacken. I stället hävdar man att överfallet är ett försök från Israel att fjärma den nyvalda egyptiska regeringen och Hamas från varandra.