Skip to main content

Vi anlände till Santander sent på kvällen lördagen den 22 juni. Längs strandpromenaden fanns en stor samling palestinaanhängare som hade med sig stora flaggor och banderoller som gick att se från långt avstånd. Symboliskt hade de också hängt upp en enorm palestinaflagga i Centro-Botín, en av de mest välkända byggnaderna i staden. Innan Handala hade hunnit fram var de dock tvungna att ta ner flaggan.

Under söndagen den 23 juni anordnades en demonstration i Santander till stöd för Frihetsflottan och passagerarna och delar av besättningen deltog tillsammans med Rumbo a Gaza, Ship to Gazas motsvarighet i Spanien, lokala civilsamhällsgrupper och solidaritetsgrupper även från Asturias, grannregionen. Efter en demonstration genom paradgatan avslutades demonstrationen med musik och tal där Fellipe Lopez representerade Handala. Spansk TV, radio och tidningar var på plats för att intervjua några av de spanska deltagarna och rapportera om Handalas resa. Efter demonstrationen följde passagerarna med till stortorget där det bjöds på hemlagad lunch och de flesta av demonstranterna stannade kvar och önskade Handala lycka på sin färd till Gaza.

På måndagen den 24 juni åkte ett par av passagerarna ut till olika orter där de besökte borgmästare och stadshus. Cabezón de la Sal, Torrelavega, Marina de Cudeyo. De olika borgmästarna önskade Handala lycka till på sin resa och radio och lokaltidning fanns på plats för att rapportera om besöken.
En lokalgrupp delade även ut ett förslag till en motion att stadshusen ska bojkotta Israel och erbjuda olika typer av stöd till palestinier. På eftermiddagen deltog även representanter från Handala i ett möte i stadshuset i Santander.

Tack Santander! Nästa stop A Coruña!
/Jonatan Michaneck, styrelseledamot Ship to Gaza Sverige

Jea

Jea

Leave a Reply